Schab suszony to doskonały wybór, o ile chcemy przygotować domową wędlinę. Przepis wymaga czasu i cierpliwości, bo okres leżakowania to najważniejszy etap produkcji, mający ogromne przełożenie na efekt końcowy.
REKLAMA
Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]
Suszony schab - domowy specjał idealny do świeżego pieczywa
W kuchni jest wiele przepisów, które wymagają od nas cierpliwości, dokładności i dużego zaangażowania. Jednym z nich jest receptura na suszony schab. Jest to specjał znany szeroko na Litwie, który jednak i u nas zadomowił się na dobre.
Do przygotowania przysmaku nie potrzeba żadnych specjalistycznych urządzeń. Receptura nie jest skomplikowana, jednak warto wiedzieć, co zrobić, aby schab wyszedł idealnie aromatyczny i pyszny. Suszony schab idealnie nadaje się do kanapek, ponieważ najlepiej smakuje pokrojony w cienkie plastry. Może być użyty także jako mięsny składnik sałatki. Aby jednak móc cieszyć się jego smakiem, potrzeba czasu.
Okres suszenia i leżakowania mięsa wynosi przeważnie co najmniej 1,5 tygodnia, a do tego dochodzi kilkudniowy etap marynowania. Zgodnie z tradycyjną recepturą, na czas suszenia schab był umieszczany w pończosze, stąd potocznie określa się go mianem ''schabu z pończochy''.
Schab suszony na surowo - jakie mięso wybrać?
Na początek odpowiedzmy sobie na pytanie, jaki kawałek mięsa wybrać, aby nasz schab suszony na surowo wyszedł najlepiej? Optymalnym wyborem będzie schab o wadze mieszczącej się w zakresie od 1 do maksymalnie 2 kg. Waga mięsa ma bardzo duże znaczenie z kilku względów:
kawałek schabu o podanej wyżej wadze gwarantuje równomierne suszenie na całej powierzchni oraz równomierne przenikanie soli i przypraw w głąb mięsa
o ile schab będzie za duży, to proces suszenia może być zachwiany
o ile wybierzemy zbyt małą porcję, to może się okazać, iż schab wyschnie na zewnątrz, ale jego środek będzie niedostatecznie wysuszony
w czasie suszenia schab traci na wadze, a waga wyjściowa mięsa w przedziale 1-2 kg pozwala na uzyskanie optymalnej ilości domowej wędliny
Schab suszony w cukrze i soli - potrzebne składniki
Jak przygotować schab suszony w cukrze i soli? Na początek należy zgromadzić składniki. Potrzebne będą:
kawałek schabu o wadze ok. 1,5 kg (bez kości)
100 g cukru
100 g soli
5 ząbków czosnku
przyprawy: 2 łyżeczki suszonego majeranku, 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
Przepis na schab suszony z pończochy krok po kroku
Poniżej znajduje się przepis na schab suszony z pończochy krok po kroku:
Schab oczyszczamy z błon i nadmiaru tłuszczu
Mięso myjemy pod bieżącą wodą (niektórzy pomijają ten etap, twierdząc, iż pozbawiamy wówczas mięso naturalnej flory bakteryjnej, która pełni funkcję ochronną)
W misce mieszamy ze sobą sól, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: majeranek, pieprz ziarnisty i pieprz ziołowy
Przygotowaną marynatą bardzo dokładnie smarujemy mięso, a następnie umieszczamy w brytfance
Schab wstawiamy do lodówki na co najmniej 48 godzin (najlepiej na trzy dni), co jakiś czas zlewamy płyn, który wypuszcza mięso
Po zakończonym etapie marynowania, schab wyjmujemy z lodówki, dokładnie oczyszczamy z nadmiaru soli i cukru
Z mięsa odciągamy wilgoć dzięki ręcznika papierowego i przygotowujemy schab do suszenia
Schab suszony po litewsku - jak suszyć mięso?
Schab suszony po litewsku, jak już wspomnieliśmy wyżej, tradycyjnie był suszony w pończosze. Dziś ten sposób suszenia nie jest już tak popularny i jest praktykowany raczej rzadko. Co zamiast pończochy? W dzisiejszych czasach schab zawijany jest w gazę i obwiązywany sznurkiem. Ważne, aby umieścić go w miejscu zapewniającym optymalne warunki suszenia, które mają najważniejsze znaczenie dla smaku i konsystencji domowej wędliny:
do suszenia najlepiej wybrać miejsce przewiewne np. w pobliżu okna
schab należy suszyć w temperaturze pokojowej
Gotowy schab suszony po litewsku jest suchy i twardy. Czasem nadaje się do konsumpcji już po kilku dniach, ponieważ czas suszenia jest uzależniony od temperatury i stopnia wilgotności powietrza. Wyrób należy przechowywać w lodówce. Zaleca się, aby był spożyty maksymalnie w ciągu miesiąca.
Zobacz też: Mało składników, air fryer i dużo przyjemności z jedzenia. Te przepisy zasługują na Nagrodę Nobla













