Pyszny schab pieczony w piekarniku w naczyniu, który świetnie sprawdzi się na świąteczny stół lub na specjalne okazje. Moja pieczeń jest dobrze doprawiona, soczysta i aromatyczna. Potrawa świetnie sprawdzi się na ciepło do obiadu lub na zimno do kanapek, czy też jako przystawka.
Czas wykonania: około 20 minut.
Czas marynowania: 24 godziny.
Temperatura pieczenia: 190 stopni C z grzaniem góra i dół.
Czas pieczenia: 60 minut na każde 1 kg mięsa.
Kaloryczność: 150 kcal w 100 g.
Schab pieczony – składniki
- 1 kg schabu *
- 1 cebula
- pół szklanki wody (125 ml)
- 3 ząbki czosnku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- po pół łyżki słodkiej i ostrej papryki
- 3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu (czarny lub cytrynowy)
- dodatkowo 4 łyżki tłuszczu do obsmażenia schabu oraz wysmarowania naczynia żaroodpornego
* Schab. Wybieram ładny kawałek schabu bez kości. Mięso musi być świeże (nie mrożone) i z młodej sztuki. Odmrożony schab możemy także upiec, ale pieczeń nie będzie już taka soczysta i smaczna. Mięso marynuję w ulubionych ziołach przez całą dobę i przechowuję w lodówce. Oprócz wymienionych przeze mnie przypraw, możesz też użyć: oregano, kminku lub suszonych pomidorów.
Sposób wykonania schabu pieczonego w piekarniku
Do zrobienia pieczeni potrzebne nam będą przede wszystkim: miska, naczynie żaroodporne, patelnia i piekarnik.
Krok 1 – marynuję mięso
Mięso płuczę w zimnej wodzie i osuszam. Nie odcinam obtłuszczonych części ani błonek. Kładę do miski. Oprószam solą z każdej strony i wcieram w mięso.
Ząbki czosnku obieram z łupinek, miażdżę i wcieram w mięso.
Następnie z każdej strony oprószam przyprawami i wcieram w mięso.
Miskę z mięsem przykrywam i umieszczam w lodówce na 24 godziny.
Krok 2 – piekę schab w piekarniku
Na drugi dzień około 30 – 60 minut przed pieczeniem, wyjmuję przyprawione mięso z lodówki. Dzięki temu nabierze temperatury pokojowej.
Następnie na patelni rozgrzewam 4 łyżki tłuszczu i umieszczam przyprawiony schab. Na dużym ogniu obsmażam go z każdej strony na rumiano łącznie przez około 2 minuty. Dzięki temu pory mięsa się zamkną i schab będzie soczysty.
Cebulę obieram z łupinek i kroję w 1 – 2 cm plastry.
Dno naczynia żaroodpornego smaruję tłuszczem z obsmażenia. Kładę plastry cebuli i umieszczam listki laurowe oraz kulki ziela angielskiego. Następnie kładę schab. jeżeli schab ma 1 bok z błonkami i tłuszczykiem, to układam tą stronę na wierzch. Do naczynia wlewam pół szklanki wody i przykrywam.
Mięso możesz upiec także w brytfance lub rękawie. Dokładny opis pieczenia w rękawie podaję w drugim kroku przepisu pieczony schab ze śliwką.
Piekarnik rozgrzewam do temperatury 190 stopni C.
Schab w naczyniu żaroodpornym umieszczam na środkową półkę nagrzanego piekarnika. Piekę 1 kilogramowy kawałek schabu przez 60 minut w temperaturze 190 stopni C z opcją grzania góra i dół pod przykryciem. Podczas pieczenia, w całym domu unosi się niesamowity zapach ziół.
Po około 45 minutach ostrożnie przewracam schab na drugą stronę i polewam sosem z pieczenia. Ostatnie 15 minut piekę bez przykrycia.
Gdy się upiecze, wyjmuję z piekarnika i podaję od razu na stół w formie świątecznego obiadu. Możesz też odstawić do ostygnięcia i podawać w plastrach na kanapki lub jako przystawka na zimno.
Życzę smacznego.