Szybkie przekąski na sylwestra potrafią w rzeczywistości pochłonąć mnóstwo czasu - nie tyle ich wykonanie, ile wyszukanie. My stawiamy na sałatki, proponując wam sprawdzone przepisy z kurczakiem, burakiem, a choćby z chipsami! Są nie tylko pyszne, ale i pożywne, dzięki czemu przez całą imprezę na pewno nikomu nie zaburczy w brzuchu. Oto nasze top trzy.
REKLAMA
Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego
Sałatka na sylwestra z kurczakiem. Sałatka gyros warstwy
SKŁADNIKI
500 g piersi z kurczaka
puszka kukurydzy konserwowej
5 ogórków kiszonych
kapusta pekińska
cebula
majonez
keczup
przyprawa do kurczaka gyros
PRZYGOTOWANIE: Na początku pokrój kurczaka w kostkę, przypraw przyprawą do gyrosa i przysmaż na patelni. Pokrój cebulę i ogórki kiszone w niewielką kostkę, a kapustę pekińską w paski. To adekwatnie wszystko, jeżeli chodzi o typową pracę. Teraz wystarczy zacząć układać warstwy. Na samo dno wrzuć kurczaka i pokryj keczupem, następną warstwą będzie cebula wymieszana z ogórkami, na którą nałoż kukurydzę konserwową. Całość pokryj majonezem. Na sam szczyt nałóż kapustę pekińską. I gotowe!
Sałatka sylwestrowa: Sałatka z chipsami nie tylko dla łasuchów
SKŁADNIKI
250 g piersi z kurczaka
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka miodu
1 łyżka octu balsamicznego
roszponka
majonez
chipsy paprykowe
pomidorki koktajlowe
pieprz
sól
PRZYGOTOWANIE: Pierś z kurczaka oczyść, ponacinaj wzdłuż co 1,5 cm i zamarynuj w pieprzu, soli, musztardzie, miodzie i occie balsamicznym. Odstaw do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia połóż kurczaka z marynatą i piecz przez 20 minut. Po ok. 7 minutach od wyciągnięcia pokój mięso w kostkę.
Do salaterki włóż rukolę, dodaj majonez i kurczaka. Całość wymieszaj z pokruszonymi chipsami. Na sam koniec dodaj pokrojone na pół pomidorki koktajlowe.
Sałatki na sylwestra. Sałatka z burakiem i fetą dla miłośników nieoczywistych smaków
SKŁADNIKI
1 duży burak
4 łyżki oliwy
200 g sera feta
owoc granatu
rukola
3 łyżki soku z cytryny
kolendra (opcjonalnie)
pieprz
sól
PRZYGOTOWANIE: Buraka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Całość kropimy oliwą, dodajemy sól i pieprz. Następnie wkładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 30 minut. W międzyczasie kroimy fetę w kostkę. Upieczony burak powinien "odpocząć" przez kilka minut po wyjęciu z piekarnika. Gdy ostygnie, możemy zacząć komponować sałatkę.
Na salaterce wykładamy rukolę, na nią buraka i fetę. Dodajemy owoce granatu. Całość skrop cytryną, dodaj pieprz i odrobinę oliwy. Opcjonalnie można również dodać kolendrę.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.