Sezon grillowy trwa w najlepsze, co oznacza, iż wielu z nas wybierze się niedługo na ogrodowe imprezy. Warto przygotować wówczas nie tylko smażone mięso, ale też lżejsze potrawy. Doskonale sprawdzą się różnego rodzaju sałatki. Robi się je gwałtownie i zwykle bez większego nakładu pracy, a ze składnikami można kombinować na różne sposoby. jeżeli szukasz pomysłu właśnie na taką przekąskę, to wypróbuj nasz przepis na sałatkę z zupek chińskich.
REKLAMA
Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego
Szybka i dobra sałatka na grilla. To jedno z najprostszych dań
Sałatka z zupek chińskich to idealne rozwiązanie dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu w przyrządzanie wykwintnych dań. Tradycyjny makaron gotuje się kilkanaście minut, a makaron "instant" będzie gotowy już po 3 minutach we wrzątku. Reszta składników jest również prosta w przygotowaniu - wystarczy pokroić szynkę, warzywa, zetrzeć ser i gotowe. Do tego dochodzi przepyszny dressing z majonezu i sosu sojowego, który nadaje całemu daniu nieco orientalnego smaku. Robię tę sałatkę na każdą imprezę i za każdym razem gwałtownie znika ze stołu.
Zobacz też: Moja mama robi kompot z czereśni z tego przepisu. Gotuje się tylko 15 minut
Co można dodać do sałatki z zupek chińskich? Przygotuj wszystkie składniki
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania sałatki, to:
makaron z dwóch zupek chińskich,
trzy ogórki konserwowe średniej wielkości lub kilka drobnych ogórków w smakowej zalewie (na przykład chili),
dwie duże papryki (najlepiej w różnych kolorach, na przykład czerwona i zielona),
100 gramów szynki konserwowej,
50 gramów sera gouda w kostce,
mała puszka kukurydzy,
dwie łyżki majonezu,
trzy łyżeczki sosu sojowego,
pieprz do smaku.
jeżeli chcesz, możesz sięgnąć po inne składniki. Doskonale nada się m.in. ogórek gruntowy lub czerwona fasola.
Jak zrobić sałatkę z zupek chińskich z szynką? Przepis krok po kroku
Na początek przekładamy makaron z zupek chińskich do miski, kruszymy go i zalewamy wrzątkiem. Smak zupek nie ma tutaj znaczenia, ponieważ nie używamy przypraw dołączonych do opakowania. Naczynie zakrywamy talerzem, a po około 3-4 minutach odcedzamy makaron na sitku i zostawiamy do wystygnięcia.
Teraz zabieramy się za pozostałe składniki. Szynkę kroimy w małe prostokąty, ogórki w kostkę, a z papryk usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy, a ser żółty ścieramy na tarce z grubymi oczkami.
Gdy makaron ostygnie, wszystkie składniki przekładamy do dużej miski i mieszamy ze sobą.
W osobnym naczyniu łączymy majonez i sos sojowy aż do uzyskania kremowej, jasnobrązowej konsystencji. Tak przygotowany sos przekładamy do sałatki.
Na koniec dodajemy pieprz do smaku (sól nie jest potrzebna, ponieważ sos sojowy jest wystarczająco słony). Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby smaki się ze sobą "przegryzły". Po tym czasie sałatka będzie gotowa.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.