Sałatka zrobiona pod grilla. Parę tygodni temu spakowaliśmy córę, grilla, piwo bezalkoholowe, czerymoję i inne takie i machnęliśmy obiad nad jeziorem. Sałatka została pochłonięta równie gwałtownie jak piwo.
Składniki:
8 średnich ziemniaków
4 ogórki konserwowe
biała część pora
1 ząbek czosnku
1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
pół łyżeczki soku z cytryny
sól
pieprz
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy do nich pora pokrojonego w półplasterki, ogórki pokrojone w kostkę i rozdrobniony czosnek. Całość zalewamy majonezem i jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i wkładamy do lodówki.
Podobne przepisy:
Sałatka ziemniaczana z patisonami
Sałatka ziemniaczana z ogórkami i rzodkiewkami
Sałatka ziemniaczana z ziołami
Sałatka ziemniaczana z ziołami i sosem tatarskim
Sałatka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi
Sałatka ziemniaczana z salami i serem pleśniowym
Sałatka z ziemniakami, ziołami i musztardą francuską
Sałatka ziemniaczana z jajkami i chrzanem
Sałatka z ziemniakami i fetą
Sałatka z ziemniakami z ogniska
Sałatka z młodymi ziemniakami i ogórkami małosolnymi
Sałatka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi i szczypiorkiem