Nie, to nie jest mój najambitniejszy i najlepszy przepis. Skupiłam się jednak na tym, aby był na maksa wypełniony zdrowymi elementami. Do świąt faszerujemy się różnymi takimi, dodatkowo w lodówce leżakował kawałek kapusty włoskiej, więc postanowiłam zrobić z niej dodatek do obiadu. Sałatkę wchłonęliśmy z faszerowanymi batatami, na które przepisu póki co nie będzie, bo były dla nas za słodkie i średnio nam przez to smakowały.

Składniki:
1/4 małej główki kapusty włoskiej 
1 duży grejpfrut 
pół czerwonej cebuli 
pół małej marchewki 
duża garść uprażonych orzechów włoskich 
1 mały ząbek czosnku 
pół łyżeczki musztardy 
1 łyżka oliwy extra virgin 
sól 
pieprz 
(przepis na 2-3 porcje)   
Skórę z grejpfruta obieramy nożem w taki sposób, aby nie pozostało na nim białych błon. Później go filetujemy – wycinamy kawałki owoców między błonami. Z reszty owocu wyciskamy sok do szklanki (do sosu będzie nam potrzebna 1 łyżka, resztę można wypić). Kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, myjemy i cienko szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, kawałki grejpfruta i startą na grubych oczkach marchewkę. Do małego słoiczka wlewamy oliwę, sok z grejpfruta, dokładamy musztardę i rozdrobniony ząbek czosnku, zamykamy i energicznie mieszamy. Sałatkę polewamy sosem, doprawiamy, dokładnie mieszamy. Posypujemy orzechami.

![Bal Wszystkich Świętych u św. Józefa w Świdnicy [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/11/bal-Wszystkich-Swietych-sw.-Jozef-Swidnica-3-listopada-2025-19.jpg)











