Skoro mamy sezon ogórkowo-koperkowy, to czemu z niego nie skorzystać? A tego typu sałatki smakują prawie każdemu, dlaczego więc nie zrobić innym i sobie trochę przyjemności. Zrobiłam jeszcze wersję wegetariańską, ale zdjęcie wyszło tak kiepskie, iż nie nadawało się do publikacji. Dajcie mi parę dni, poprawię, zjem i opublikuję.
Składniki:
100 g drobnego makaronu (ja użyłam orzo)
1 wędzona pierś z kurczaka
2 większe ogórki gruntowe
1 ząbek czosnku
pęczek koperku
pół pęczka szczypiorku
2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
sól
pieprz
(przepis na 4 porcje)
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, wrzucamy do miski. Umyte ogórki kroimy wzdłuż na 4 części, wykrawamy z nich pestki, kroimy w kostkę, dodajemy do makaronu. Do miski wrzucamy także kurczaka pokrojonego w kostkę. Dodajemy do tego rozdrobniony czosnek, poszatkowane zioła, jogurt, majonez, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Podobne przepisy:
Sałatka z makaronem, ogórkami i fetą
Sałatka z makaronem orzo, szynką, kukurydzą i ogórkami konserwowymi
Sałatka z makaronem, ananasem i wędzonym kurczakiem
Sałatka z makaronem, szynką i ogórkami konserwowymi
Sałatka z makaronem, jajkami i tuńczykiem
Sałatka makaronowa z szynką, brzoskwiniami i serem pleśniowym