I selerem naciowym. Zupełnie zwyczajna, bez udziwnień. Sprawdzi się świetnie do pieczonych wędlin na święta, będzie fajna na Sylwestra i inne imprezy mniej lub bardziej rodzinne. Znam kilka osób, które nie lubią tego typu sałatek. I mimo, iż sama nie jestem ich wielkim fanem, robię je na imprezy do kogoś. Nic nie zrobię, zawsze takie sałatki schodzą najszybciej.
Tak jak pisałam Wam w innych poście, świątecznie obżeram się sałatkami i wędlinami (powiedzmy, domowymi). Z reguły najczęściej robię sałatkę jarzynową, ale od czasu do czasu w stole lądują także inne sałatki. Specjalnie nie dodawałam do niej żadnych szynek i kurczaków, żeby już nie przeginać z ilością mięsa, którego i tak pewnie będzie pod dostatkiem. Ser żółty to też mój wymysł, to chyba pierwsza sałatka u mnie na blogu z dodatkiem tego typu sera. Reszta w sumie jest bez zmian. Kukurydza zawsze dobrze współgra z jajkami i selerem naciowym. Nie mówiąc o porze, który jest niezbędny w tego typu sałatkach. Kusiło mnie jeszcze dodanie ananasa, ale to chyba byłoby już za dużo.
Z sałatek zdecydowanie wolę te zielone, ale teraz i tak nie mamy sezonu na zieleninę, więc nie ma co kombinować. Pomidory smakują jak papier, ogórki pleśnieją po dwóch dniach. Jak nie musicie, nie kupujcie tego badziewia. Zdecydowanie lepiej robić teraz takie sałatki jak moja tytułowa. Nie jest może super zdrowa, ale cóż, życie.
Pewnie pisałam już to wielokrotnie, ale czas zabrać się także za domowej roboty majonez. Można oczywiście dostać dobrej jakości majonezy, ale jako blogerka powinnam chociaż raz ukręcić swój. Jako osoba, która w sumie lubi sobie ułatwiać życie w kuchni, zrobię pewnie go dopiero jak zaopatrzę się w blender ręczny. Nie, nie posiadam. I tak, bardzo żałuję. Na kręcenie dziś nie miałam ochoty, dlatego użyłam klasycznie majonezu Kieleckiego. Najlepszy. Koniec kropka. Nie piszcie mi, iż jest inaczej, bo nie jest.
Składniki:
4 jajka
1 słoik selera konserwowego
1 mała puszka kukurydzy
100 g sera żółtego
2 ogórki kiszone
1 mały por (biała część)
2 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
sól
pieprz
Jajka myjemy, wrzucamy do garnka z zimną wodą, zagotowujemy. Gotujemy 8 minut. Po tym czasie jajka studzimy i obieramy. Pora dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki, wrzucamy do miski. Ogórki, ser i jajka kroimy w mniejszą kostkę. Do pora dodajemy odsączoną kukurydzę, odsączony seler, ogórki, ser i jajka, majonez, jogurt. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Podobne przepisy:
Sałatka z jajkami, selerem konserwowym, kukurydzą i ananasem
Sałatka z jajkami, kukurydzą, porem i ogórkami kiszonymi
Sałatka z jajkami, groszkiem i ogórkami konserwowymi
Sałatka z jajkami, rzeżuchą i fetą
Sałatka z jajkami, porem, selerem i ogórkami konserwowymi
Sałatka z jajkami, porem i ogórkami konserwowymi
Sałatka z jajkami, porem i kukurydzą