I znowu faszerujemy się zdrowotnością. Jakie to wszystko (wszystko!) było pyszne. Zrobiłam tę sałatkę bez wielkich nadziei. Pokroiłam, ugotowałam, zgrillowałam, później zdjęcie. No, potem zaczęłam wiosłować. o ile lubicie takie klimaty, będziecie wiosłować i Wy.

Składniki:
1 bakłażan 
pół kostki chudego białego sera 
pół czerwonej cebuli 
1/3 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej 
4 łyżki ziaren granatu 
2 gałązki natki pietruszki 
1 łyżka uprażonych ziaren sezamu 
pół łyżeczki siemienia lnianego 
1 łyżka oliwy extra virgin 
1 łyżeczka octu balsamicznego 
1 łyżka soku z grejpfruta 
sól 
pieprz 
olej rzepakowy 
(przepis na 2-3 porcje)   
Kaszę płuczemy na sicie, gotujemy al dente (u mnie to trwało jakieś 5 minut), odcedzamy. Bakłażana myjemy i kroimy w 1 cm plasterki, grillujemy z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Oliwę, ocet i sok z grejpfruta wlewamy do słoiczka, dodajemy sól i pieprz, energicznie mieszamy. Na talerz wykładamy plasterki bakłażana, posypujemy go kaszą, pokruszonym białym serem, pokrojoną w drobną kostkę cebulą, ziarnami granatu, poszatkowaną natką, sezamem i siemieniem lnianym, polewamy sosem. 
Podobne przepisy:
Sałatka z kaszą jaglaną, camembertem i suszonymi pomidorami
Sałatka z kaszą jaglaną i pieczonymi marchewkami
Sałatka z kaszą jaglaną, pieczoną papryką, fetą i oliwkami
Tabbouleh

![Bal Wszystkich Świętych u św. Józefa w Świdnicy [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/11/bal-Wszystkich-Swietych-sw.-Jozef-Swidnica-3-listopada-2025-19.jpg)











