Sałatka śledziowa z burakami i ogórkami kiszonymi

kardamonowy.pl 4 tygodni temu

Sałatka śledziowa z burakami i ogórkami kiszonymi to przekąska, która jest pierwszym bożonarodzeniowym/wigilijnym przepisem w tym roku.
Chyba w zeszłym roku pierwszy raz spróbowałam tak na spokojnie szubę. Sałatkę, w której pierwsze skrzypce grają buraki i śledzie. Było to dla mnie bardzo przyjemne zaskoczenie. Sama jestem fanem połączenia śledzi ze słodkimi dodatkami, nie wiem więc co mnie tak zdziwiło.
I w tym roku postanowiłam zrobić coś podobnego, koniecznie z ogórkami kiszonymi, które idealnie komponują się ze śledziem i burakami. Tym samym powstała tytułowa sałatka śledziowa z burakami i ogórkami kiszonymi.
Na początku biłam się trochę z myślami czy dodać do niej jajka, ale tak, uzupełniły wszystko w bezpieczny sposób. Do tego oczywiście ulubiony majonez, jogurt naturalny i zioła. U mnie natka pietruszki i koperek – dla mnie to zawsze świetny dodatek do ryb wszelakich,
Wyszło super. Prosto, smacznie, trochę świątecznie.
Jeżeli chodzi o śledzie, zrobiłam jeszcze dwie inne wersje przekąsek. Przepisy na nie wrzucę pewnie dopiero w przyszłym tygodniu. Jeden z nich jest wyjątkowy, mimo swojej prostoty. Wyszedł tak pyszny, iż chwaliły go osoby, które nie są fanami śledzi. Zresztą co ja Wam tu piszę. Sama zjadłam prawie połowę porcji zaraz po zrobieniu. Nie czekałam godzin, dni. Raczyłam się nimi od razu i ciężko było mi ich nie podjadać przy okazji krzątaniny w kuchni.
Przepis wkrótce.
Zaglądajcie do mnie.


Składniki:
4 solone filety śledziowe
2 średnie buraki
2 średnie ogórki kiszone
2 duże jajka
1 średnia czerwona cebula
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki poszatkowanych ziół (u mnie natka pietruszki i koperek)
sól (opcjonalnie)
pieprz

Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą, następnie moczymy godzinę w zimnej wodzie, od czasu do czasu można wymieniać w nich wodę. o ile po tym czasie okażą się przez cały czas bardzo słone, moczymy kolejną godzinę.
Buraki gotujemy do miękkości, oczywiście w skórce.
Jajka wkładamy do garnka z wodą, zagotowujemy, gotujemy na wolnym ogniu 8 minut.
Osuszone śledzie kroimy w średnią kostkę. Ogórki kiszone, jajka, buraki w podobnej wielkości kostkę, cebulę drobno szatkujemy. Wszystko wrzucamy do miski. Dodajemy do tego majonez, jogurt, zioła i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na jakieś 24 godziny, żeby smaki się połączyły.

Przepisy na inne wersje śledzi:
Śledzie pod pierzynką
Śledzie w oleju z cebulą i ogórkami konserwowymi
Śledzie z curry i musztardą
Śledzie pomorskie
Śledzie w sosie pomidorowym z powidłami śliwkowymi
Śledzie z rodzynkami i orzechami w sosie pomidorowym
Śledzie w jogurcie z ogórkami konserwowymi
Śledzie w jogurcie z jabłkiem i groszkiem
Śledzie w śmietanie
Śledzie w sosie tatarskim
Śledzie w śmietanie z gruszką
Śledzie w śmietanie z cebulą i ogórkami konserwowymi
Śledzie z pieczoną papryką i fetą
Śledzie z morwą i orzechami
Śledzie z fetą i suszonymi pomidorami
Śledzie z harissą, migdałami i daktylami

Idź do oryginalnego materiału