Sałatka kebab - smak ulubionego fast foodu w lekkiej, zdrowej wersji. Można jeść choćby wieczorem

g.pl 1 miesiąc temu
Taka sałatka to dobry wybór na każdą imprezę. Sprawdzi się też znakomicie jako przekąska dla bliskich na weekend. Posiada budowę warstwową, co sprawia, iż już na sam widok chce się ją jeść. Co ważne, nie ma potrzeby gromadzenia bardzo dużej liczby składników, a wykonanie zajmuje tylko kilka chwil.
Sałatka kebab zbudowana jest z wielu warstw, dlatego bardzo ładnie wygląda na stole. Dobrym pomysłem jest zrobienie jej dla gości, którzy nas odwiedzają. Składa się z niewielu składników, a jej przygotowanie jest proste. Jej charakterystycznym elementem jest mocno doprawione mięso kurczaka, dzięki czemu sałatka jest bardzo aromatyczna.


REKLAMA


Zobacz wideo Qurrito z kurczakiem


Jak zrobić sałatkę kebab? To wcale nie jest takie trudne
Przygotowanie każdego dania należy zacząć od zgromadzenia potrzebnych składników. Dobrze jest sprawdzić najpierw co mamy w domu, a po zrobieniu listy brakujących produktów wybrać się do sklepu na zakupy. Jak zrobić sałatkę kebab? Oto składniki, których będziesz potrzebować:


1 podwójna pierś z kurczaka;
łyżka przyprawy do kebaba (możesz zrobić ją samodzielnie, składa się z: papryki słodkiej i ostrej, czosnku granulowanego, cebuli suszonej, kminu rzymskiego, kolendry mielonej, majeranku, oregano, tymianku, czarnego pieprzu, kurkumy, soli i chili);
łyżka oliwy z oliwek;
mała główka kapusty pekińskiej;
1 czerwona lub żółta papryka;
4 średnie ogórki konserwowe;
puszka kukurydzy;
średnia cebula czerwona;
3 łyżki ketchupu;
3 łyżki majonezu.


Prosta sałatka kebab - przepis krok po kroku
Po przygotowaniu wszystkich składników czas przystąpić do pracy. Jak zrobić pyszną sałatkę kebab? Przepis nie jest trudny. Najwięcej czasu zajmuje układanie poszczególnych warstw. Oto receptura:


Najpierw należy przygotować kurczaka. W tym celu wymieszaj przyprawę do kebaba z oliwą i natrzyj nią pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Później smaż na patelni, aż mięso się zarumieni (7-8 minut). Odstaw do ostygnięcia i przejdź do następnych składników.
Kapustę podziel na mniejsze części.
Odcedź kukurydzę z zalewy.
Cebulę, paprykę i ogórki pokrój w kostkę.
Wymieszaj ketchup z majonezem i podziel na dwie równe części.
Przejdź do układania warstw. Na spód szklanej miski wyłóż kapustę pekińską, na nią kurczaka, ketchup wymieszany z majonezem (połowę), kukurydzę, ogórki, paprykę, cebulę i znowu ketchup wymieszany z majonezem (drugą połowę).


Gotową sałatkę trzeba jeszcze odstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły. Po mniej więcej dwóch godzinach można jej skosztować.
Zobacz też: Przepisy na jesienne obiady, które udadzą się każdemu. Zupa i drugie danie.
Idź do oryginalnego materiału