Sałatka kebab zbudowana jest z wielu warstw, dlatego bardzo ładnie wygląda na stole. Dobrym pomysłem jest zrobienie jej dla gości, którzy nas odwiedzają. Składa się z niewielu składników, a jej przygotowanie jest proste. Jej charakterystycznym elementem jest mocno doprawione mięso kurczaka, dzięki czemu sałatka jest bardzo aromatyczna.
REKLAMA
Zobacz wideo Qurrito z kurczakiem
Jak zrobić sałatkę kebab? To wcale nie jest takie trudne
Przygotowanie każdego dania należy zacząć od zgromadzenia potrzebnych składników. Dobrze jest sprawdzić najpierw co mamy w domu, a po zrobieniu listy brakujących produktów wybrać się do sklepu na zakupy. Jak zrobić sałatkę kebab? Oto składniki, których będziesz potrzebować:
1 podwójna pierś z kurczaka;
łyżka przyprawy do kebaba (możesz zrobić ją samodzielnie, składa się z: papryki słodkiej i ostrej, czosnku granulowanego, cebuli suszonej, kminu rzymskiego, kolendry mielonej, majeranku, oregano, tymianku, czarnego pieprzu, kurkumy, soli i chili);
łyżka oliwy z oliwek;
mała główka kapusty pekińskiej;
1 czerwona lub żółta papryka;
4 średnie ogórki konserwowe;
puszka kukurydzy;
średnia cebula czerwona;
3 łyżki ketchupu;
3 łyżki majonezu.
Prosta sałatka kebab - przepis krok po kroku
Po przygotowaniu wszystkich składników czas przystąpić do pracy. Jak zrobić pyszną sałatkę kebab? Przepis nie jest trudny. Najwięcej czasu zajmuje układanie poszczególnych warstw. Oto receptura:
Najpierw należy przygotować kurczaka. W tym celu wymieszaj przyprawę do kebaba z oliwą i natrzyj nią pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Później smaż na patelni, aż mięso się zarumieni (7-8 minut). Odstaw do ostygnięcia i przejdź do następnych składników.
Kapustę podziel na mniejsze części.
Odcedź kukurydzę z zalewy.
Cebulę, paprykę i ogórki pokrój w kostkę.
Wymieszaj ketchup z majonezem i podziel na dwie równe części.
Przejdź do układania warstw. Na spód szklanej miski wyłóż kapustę pekińską, na nią kurczaka, ketchup wymieszany z majonezem (połowę), kukurydzę, ogórki, paprykę, cebulę i znowu ketchup wymieszany z majonezem (drugą połowę).
Gotową sałatkę trzeba jeszcze odstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły. Po mniej więcej dwóch godzinach można jej skosztować.
Zobacz też: Przepisy na jesienne obiady, które udadzą się każdemu. Zupa i drugie danie.












