Choć mole należą do rzędu motyli, wcale nie kojarzą nam się dobrze. Niestety, bardzo często sami zapraszamy je do naszego domu. Najczęściej ukrywają się w artykułach sklepowych, dlatego tak ważne jest dbanie o odpowiedni sposób przechowywania żywności. Warto zainwestować w szklane lub plastikowe pojemniki z przeźroczystymi ściankami. W ten sposób będziemy mogli kontrolować czy mole nie zagnieździły się w jedzeniu. Największą uwagę należy poświęcić następującym produktom.
REKLAMA
Zobacz wideo Wspaniały zapach w kilku postaciach. Co można wyczarować z lawendy?
Gdzie mole spożywcze składają jaja? Przyjrzyj się dokładnie zawartości tych opakowań
W domu najczęściej mamy styczność z dwoma gatunkami moli:
spożywczymi
odzieżowymi
Mole spożywcze, jak sama nazwa wskazuje, uwielbiają przebywać tam, gdzie jest jedzenie. Na najwyższej pozycji w ich menu są produkty suche: kasza, mąka ryż, makaron, płatki. Chętnie rozgoszczą się również w przyprawach, orzechach oraz suszonych rodzynkach i śliwkach.
Zobacz też: Rybiki hasają po łazience? Rozłóż to, a złapiesz je wszystkie. Ten trik jest genialny
To właśnie w te produkty warto trzymać w szczelnie zamykanych pojemnikach. Zaraz po powrocie ze sklepu przyjrzyj się nowym nabytkom. W ten sposób uchronisz swoje zapasy. Zainfekowana molami przestrzeń wymaga podjęcia krytycznych działań, tzn. wyrzucenia wszystkich produktów, które potencjalnie mogły zostać skażone. Następnie trzeba odkazić półki. W tym celu użyj mieszanki z wody i octu (1:1). Kwaśny zapach zniechęci owady do przebywania w twojej kuchni. Jednorazowe działanie jednak nie wystarczy. W ramach prewencji warto również zastosować inne domowe środki zwalczające mole.
Środek na mole. Użyj tych aromatycznych ziół, a owady same się wyniosą
Mole są istotami bardzo wyczulonymi na niektóre zapachy. Aromaty te na szczęście przypadają do gustu wielu osobom. Dzięki temu stosowanie prewencyjnych środków nie jest przykrym obowiązkiem, a przyjemną praktyką dbania o dom. Zarówno owady żerujące na żywności, jak i te rujnujące nasze ubrania nie przepadają za zapachem lawendy, goździków, liści laurowych i ziela angielskiego. Wystarczy umieścić je w niewielkich woreczkach i powkładać do szafek, w których trzymamy produkty najbardziej narażone na inwazję moli. Doskonale sprawdzi się także pozostawienie wacika higienicznego skropionego olejkiem eterycznym o zapachu cytrusów lub lawendy. Wymieniaj aromatyczne odstraszacze przynajmniej raz w tygodniu, aby znienawidzona przez owady woń stale unosiła się we wnętrzu szafki.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.











