
W lipcu, a dokładniej 30 lipca, swoje święto obchodzi najpopularniejsze ciasto, znane i lubiane przez większość Polaków – sernik. Jest to święto międzynarodowe, ponieważ ten rodzaj wypieku jada się w wielu krajach na świecie.
Sernik swoimi korzeniami sięga do czasów starożytnych, gdy jadali go olimpijscy atleci. W Polsce ta słodka przekąska została poznana dzięki sprowadzeniu jej do kraju przez króla Jana III Sobieskiego. Dziś pieczemy i jemy go w różnych formach, dodać do masy serowej można różnorodne składniki, takie jak: rodzynki, orzechy, czekolada czy galaretka. Zapytaliśmy częstochowian, w jakiej wersji lubią go najbardziej. Czy wolą sernik z rodzynkami, czy bez – zdania są podzielone. Każdy smakosz sernika ma swoją ulubioną wersję:
– Z rodzynkami, taki wiejski. Z niemielonego sera, tylko taki, jak ja to mówię, po wiejsku robiony. Gnieciony rękami i przyprawiony, dużo bakali i na kruchym cieście.
– Chyba taki tradycyjny, typu wiedeński. Bez niczego, czysty.
Z racji, iż 30 lipca obchodzimy wspomniany Międzynarodowy Dzień Sernika, jednym ze sposobów zawiązywania dobrych relacji może być próba jego upieczenia. jeżeli ta się powiedzie, wspólne zjedzenie go stanie się okazją do rozmów i zacieśnianie przyjacielskich relacji. Aby to jednak zrobić, potrzebny jest odpowiedni przepis. Tym podzieliła się z nami Anna Zgnilec, przewodnicząca jednego z Kół Gospodyń Wiejskich. Oto przepis na wyjątkowy sernik z dynią:
– 1 kg sera;
– 1 kostka masła;
– 1 szklanka cukru;
– 4 duże jaja;
– 25 dag dyni;
– 1 cukier waniliowy;
– 100 ml śmietanki kremówki 36%;
– 4 łyżki mąki ziemniaczanej;
– 1 łyżka mąki pszennej;
– 1 pomarańcza.
Ser należy trzykrotnie przekręcić przez maszynkę. Dynię obrać, skropić olejem i upiec, następnie po ostudzeniu zblendować. Skórkę z pomarańczy zetrzeć na tarce, żółtka oddzielić od białek. Masę należy utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając po jednym żółtku. Później dodawać po trochu ser, a następnie dynię, nieustannie miksując. Do tak przygotowanej masy trzeba dodać śmietankę, mąkę i skórkę z pomarańczy. Białka ubić na sztywno, po czym dodać do masy i delikatnie wymieszać. Całość wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika. Piec w 170°C przez ok. 75 minut.
30 lipca to nie tylko Dzień Sernika, to również Międzynarodowy Dzień Przyjaźni. Jest to świetna okazja do wręczenia tego słodkiego wypieku swojemu przyjacielowi, a także doskonały moment na spotkanie i wspólne celebrowanie obu tych świąt.