Ryż z truskawkami fit

dietetykaga.pl 2 lat temu

Ryż z truskawkami to pomysł na lekki obiad lub kolację. Połączenie brązowego ryżu, źródła błonnika, magnezu, żelaza, cynku, witaminy B6, fosforu, wapnia, potasu i manganu. Do tego truskawki i skyr, posypane ziarnami i orzechami. Bomba witaminowa, którą warto wypróbować.

Składniki na 2 porcje:

  • 100g brązowego ryżu
  • 300g skyru
  • 30g łącznie ziaren: słonecznika, dyni i orzeszków pini.
  • 400 g truskawek
  • 4 orzechy włoskie

Wykonanie:

  1. Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu i podzielić na dwie porcje.
  2. Truskawki umyć, pokroić i położyć na ryżu.
  3. Polać skyrem i posypać ziarnami i pokruszonymi orzechami.

1 porcja dostarcza 483kcal, 29g białka, 60g węglowodanów, 14g tłuszczy w tym 7g nasyconych, 5g błonnika.

Idź do oryginalnego materiału