Ryż z truskawkami to pomysł na lekki obiad lub kolację. Połączenie brązowego ryżu, źródła błonnika, magnezu, żelaza, cynku, witaminy B6, fosforu, wapnia, potasu i manganu. Do tego truskawki i skyr, posypane ziarnami i orzechami. Bomba witaminowa, którą warto wypróbować.
Składniki na 2 porcje:
- 100g brązowego ryżu
- 300g skyru
- 30g łącznie ziaren: słonecznika, dyni i orzeszków pini.
- 400 g truskawek
- 4 orzechy włoskie
Wykonanie:
- Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu i podzielić na dwie porcje.
- Truskawki umyć, pokroić i położyć na ryżu.
- Polać skyrem i posypać ziarnami i pokruszonymi orzechami.
1 porcja dostarcza 483kcal, 29g białka, 60g węglowodanów, 14g tłuszczy w tym 7g nasyconych, 5g błonnika.