Ryż z truskawkami lubi prawie każdy i prawie każdemu kojarzy się z dzieciństwem. Muszę (a adekwatnie chcę) wracać powoli do takich przepisów. Będę rozpieszczać w tych kwestiach moją córę do granic możliwości. A co, niech ma. W klasyczny przepis chciałam jednak wpleść coś innego i w ten oto sposób w ryżu z truskawkami wylądował serek wiejski i migdały. Pycha.
Składniki:
pół szklanki ryżu
15 truskawek
1 serek wiejski
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka prażonych migdałów
1 łyżka miodu
(przepis na 3 porcje)
Ryż dokładnie przepłukujemy pod bieżącą wodą, następnie gotujemy go do miękkości, odcedzamy, wrzucamy do miski. Umyte i obrane truskawki kroimy w mniejsze kawałki, dodajemy do ryżu. Wrzucamy do nich serek wiejski, poszatkowane migdały i jogurt, mieszamy. Polewamy miodem.
Podobne przepisy:
Ryż z truskawkami
Ryż z jabłkami i skórką z pomarańczy
Ryż z jabłkami
Brązowy ryż z jabłkami i orzechami
Ryż z czereśniami