Ryba zapiekana z porem i marchewką

ania-gotuje.pl 4 lat temu

Ryba zapiekana z porem i marchewką to danie przede wszystkim proste i bardzo smaczne. Z pewnością odpowiednie dla osób które liczą kalorie oraz takich które borykają się z częstą ostatnimi czasy przypadłością jaką jest insulinooporność.

Osobiście urzeka mnie przede wszystkim fakt, iż robi się ją naprawdę szybko. Dzień wcześniej oczywiście pamiętam jedynie o wyjęciu ryby z zamrażalnika. Rano przed wyjściem do pracy przede wszystkim rybę odciskam z nadmiaru wody, płuczę delikatnie pod bieżącą wodą, ponownie odsączam z jej nadmiaru oraz przyprawiam sola i pieprzem.

Składniki i proporcje:

  • 2 polędwiczki ulubionej ryby (u mnie miruna)
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • łyżka masła
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%

Sposób wykonania ryby zapiekanej z porem i marchewką

Przygotowaną rybę po przyjściu z pracy obsmażam na maśle z dwóch stron i przekładam oczywiście do naczynia żaroodpornego wysmarowanego dowolnym tłuszczem (może być olej).

Do tego samego masła wrzucam drobno pokrojony por oraz posiekaną cebulę i chwilkę przesmażam. Następnie dodaję obraną i potarowaną marchewkę.

Całość dusze do momentu aż się zeszkli. Gotowe podduszone warzywa wykładam na obsmażoną rybę i zalewam śmietanką 30%.

Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę w temperaturze 180 stopni C. przez 30 minut.

Ryba zapiekana z porem i marchewką

Ryba zapiekana z porem i marchewką naprawdę zachwyca smakiem i wyglądem, a jest bardzo proste. Następnym razem gdy będę robić zapiekaną rybę spróbuję dodać odrobinę pieczarek. Z pewnością powinno być równie pyszne. Polecam spróbować.

Klasyczna ryba po grecku

Idź do oryginalnego materiału