Belony preferują ciepłe wody, jednak nie brakuje ich również w Morzu Bałtyckim. Najczęściej widywane są w rejonie Zatoki Puckiej w okresie od maja do czerwca, ponieważ wówczas odbywa się tarło. Wtedy też rybacy prowadzą ich połów, przez co regularnie pojawia się w portach czy na straganach ze świeżymi okazami. Jest to zatem idealna okazja, aby przekonać się do tego wyjątkowego gatunku, który wciąż nie cieszy się zbyt dużą popularnością wśród nadmorskich turystów.
REKLAMA
Zobacz wideo Jacek Bełdowski: Rybacy wyłowili z Bałtyku broń chemiczną lub jej elementy już około 400 razy
Belona zawitała w Morzu Bałtyckim. "Długi, szpiczasty dziób i lśniące łuski"
Belona jest smukła i sięga od 50 do choćby 100 centymetrów długości. Jej cechą charakterystyczną jest smukły dziób oraz zielonkawe ości. Ryby pojawiają się głównie w wodach północno-wschodniego Atlantyku, Morza Północnego i Morza Śródziemnego. w tej chwili można spotkać je również w Morzu Bałtyckim. W okresie rozrodu preferują przybrzeżne wody, dlatego też w maju oraz czerwcu widywane są w dużych grupach, między innymi w Zatoce Puckiej.
Długi, szpiczasty dziób, lśniące łuski i długość dochodząca do 100 cm sprawiają, iż to jedne z najładniejszych ryb, jakie można spotkać w naszych głębinach. Belony wpływają do Bałtyku na tarło i to właśnie w maju jest ich tutaj najwięcej
- informuje profil @b_a_l_t_y_k na Instagramie. Ich mięso jest delikatne i ma niską zawartość tłuszczu. Z relacji serwisu Pyszności wynika, iż belony stanowi źródło dobrze przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Zawiera także kwasy omega-3 oraz witaminy D i B12.
W wielu restauracjach na Półwyspie Helskim zjecie o tej porze roku świeżą belonę. (...) Jest to też czas, w którym rybacy nie wracają do portu z pustymi rękami
- zapewniają autorzy profilu @b_a_l_t_y_k.
Dlaczego Polacy wciąż nie przekonali się do belony? Potrzebujemy czasu
Mięso belony ma subtelny, lekko słodkawy smak, który przypomina połączenie makreli oraz króla bałtyckich połowów - dorsza. Dla niektórych ta ryba jest także alternatywą dla węgorza, czy choćby kurczaka. Ponadto dobrze chłonie przyprawy i marynaty. Najczęściej sprzedawana jest jako wędzony, smażony lub grillowany przysmak.Sprawdź również: To nie scena z "The Last of Us", a Polska. Grzyby uniosły asfalt. "Siła natury w pełnej krasie"
Belonę wyróżnia nie tylko smukłe ciało i szpiczasty dziób, ale także zielone ości. Choć niektórych ten kolor może odstraszać, jest to jej naturalna cecha, która nie ma wpływu na smak. Belona nie występuje zbyt często w polskiej kuchni regionalnej, przez co wciąż wielu ludzi stawia na nieco bardziej popularne okazy. Wpływ na to ma również krótki sezon połowu, co ogranicza jej dostępność na rynku. Nie zmienia to jednak faktu, iż belona jest godna uwagi. Aktualnie coraz częściej promuje się ją jako alternatywę dla innych, bałtyckich gatunków. Wszystko dlatego, iż dorównuje im zarówno smakiem, jak i składnikami odżywczymi.
Dziękuje my, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.