Ryba po grecku zajmuje honorowe miejsce na wigilijnym stole. Ma wielu fanów: kawałki dorsza czy mintaja w otoczeniu sosu z warzywami są delikatne i pyszne. Potrawę można przyrządzić z wyprzedzeniem. Warto wzmocnić jej charakter i dorzucić do sosu jeszcze jeden składnik. Świąteczne danie nabierze zupełnie nowego wymiaru.
Ryba po grecku z suszonymi pomidorami zaskoczy cię smakiem
Kilka suszonych pomidorów pokrój drobniej i wrzuć do sosu z warzywami. Lekko słodkie i jednocześnie kwaskowate pomidory wzbogacą smak kompozycji, nadając jej głębi.
Suszone pomidory świetnie sprawdzą się także w innej świątecznej potrawie – sprawdź ten przepis na bigos.
Przepis na rybę po grecku z suszonymi pomidorami
Składniki:
» 500 g filetów rybnych (np. dorsza),
» mąka do obtoczenia ryby,
» 400 ml przecieru pomidorowego,
» 1 cebula,
» 1 pietruszka,
» 4 suszone pomidory,
» 2 marchewki,
» 1 mały seler,
» pieprz i sól do smaku,
» 2 łyżki oleju,
» oliwa do smażenia.
Wykonanie:
1. Na początku pokrój rybę na mniejsze kawałki, posyp pieprzem i solą, a potem panieruj w mące. Smaż na gorącym tłuszczu, aż się delikatnie zezłoci.
2. Posiekaj cebulę, podsmaż na oleju i wsyp starte na tarce warzywa – smaż do miękkości, później dodaj przecier i przyprawy według uznania.
3. Pomidory suszone pokrój w paseczki, przełóż do sosu, zamieszaj i krótko podduś.
4. Rybę i jarzyny z sosem układaj warstwami w formie żaroodpornej. Włóż potrawę do chłodziarki.
Suszone pomidory to nie jedyny sposób na przeobrażenie ryby po grecku
Do potrawy możesz dodać zielone lub czarne oliwki, a choćby kapary. Oba składniki mają wyrazisty smak, więc dobrze połączą się z delikatną rybą. Prażone migdały to również interesujący dodatek do świątecznej potrawy.