Ciasto na świąteczne pierogi powinno być perfekcyjne. Najlepiej, aby się nie kleiło, było miękkie, delikatne oraz elastyczne, a co najważniejsze, by nie wysychało, gdy przyrządzamy duże ilości pierogów. W tym celu oprócz wody, mąki i soli, musimy dodać do ciasta coś jeszcze. Dzięki temu nasze pierogi będą smaczne i idealnie ulepione. Podpowiadamy, jak przygotować najlepsze ciasto na pierogi.
Ciasto na pierogi - jakich składników używać?
Pierogi są potrawą, która wymaga od nas nie tylko cierpliwości, ale i odpowiednio dobranych składników. Głównym produktem, który należy dodać do ciasta, jest oczywiście mąka. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się biała mąka typu 500 lub 650, lub ta specjalnie dedykowana pierogom. Dzięki odpowiednio dobranej mące nasze ciasto będzie wilgotne, delikatne oraz równocześnie elastyczne.
Oprócz mąki potrzebować będziemy wody oraz soli. Są to trzy podstawowe składniki, które pozwolą nam przygotować ciasto na pierogi. Warto jednak uzupełnić ten przepis o dodatkowe produkty, dzięki którym ciasto będzie jeszcze lepsze. Polecanym składnikiem, który całkowicie odmieni smak oraz elastyczność ciasta na pierogi jest masło.
Czytaj również: Ryba już nigdy nie wyjdzie sucha. Wystarczy, iż zrobisz to w czasie smażenia
Ten składnik odmieni twoje ciasto na pierogi - jak go stosować?
Dodanie masła do ciasta potrafi znacznie poprawić jego strukturę. Dzięki obecności tłuszczu ciasto będzie delikatniejsze, ale co najważniejsze nie będzie ono wysychało. Jest to szczególnie istotne, gdy chcemy przygotowywać duże ilości pierogów np. na święta. istotny jest także wybór odpowiedniego produktu. Najlepiej sprawdzi masło o minimum 82% zawartości tłuszczu.
Do przyrządzenia ciasta na pierogi z tego przepisu, najlepiej użyć następujących proporcji:
- 300 gram mąki,
- 200 ml gorącej wody,
- 1 łyżka miękkiego masła,
- szczypta soli.
Przygotowywanie ciasta rozpoczynamy od wcześniejszego rozpuszczenia masła. Czekamy, aż nieco się ostudzi i następnie łączymy je z wodą. Masło rozpuszczamy w wodzie i taką mieszankę wlewamy stopniowo do zagłębienia w mące. Dodajemy do tego sól i zagniatamy ciasto. Kiedy będzie już gotowe, odkładamy je pod przykryciem na 15-30 minut. Następnie możemy już rozpoczynać naszą produkcję pierogów.
Zobacz też:
Piernik last minute. Zrobisz go w Wigilię, a będzie smakował jak staropolski
Nie tylko majonez. Dodaj to do sałatki jarzynowej, a nie nadążysz z rozdawaniem dokładek
Dodaj to do wody przy moczeniu grzybów. Na pewno nie wyjdą gorzkie