Rozpoczynają się kontrole owoców i warzyw

radiokielce.pl 4 godzin temu
Zdjęcie: 11.01.2023. Końskie. Targowisko w Końskich. Warzywa i owoce / Fot. Magdalena Galas-Klusek - Radio Kielce


Instytut Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych rozpoczyna sezon kontroli jakości świeżych owoców, warzyw i ziemniaków. Sprawdzane będą produkty krajowe i importowane – poinformował Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Przemysław Rzodkiewicz.

Inspekcja zadba o to, aby konsumenci nie byli oszukiwani co do pochodzenia kupowanych owoców i warzyw.

„Promujemy przede wszystkim polską, zdrową żywność, ale częścią tej promocji jest również rzetelna informacja. Konsument podejmując decyzje zakupowe, ma prawo wiedzieć, z jakiego kraju pochodzą towary i jakie wymagania jakościowe wobec naszych partnerów handlowych są przez nas bezwzględnie wymagane” – stwierdził wiceminister rolnictwa Stefan Krajewski.

Wiceminister zaznaczył, iż dla resortu bardzo ważne jest, aby polscy konsumenci stawiali na polskie produkty wytwarzane przez polskich rolników. Stąd zachęta do korzystania z lokalnych rynków i sięgania po produkty lokalnych producentów.

Obecnie pod szczególnym nadzorem inspekcji będą truskawki, na które rozpoczyna się sezon. Sprawdzane będzie oznakowanie kraju pochodzenia owoców wprowadzanych do handlu w sklepach i na bazarach, bowiem zdarza się, iż handlarze sprzedają sprowadzane z Grecji czy Hiszpanii owoce jako krajowe.

W ubiegłym roku inspektorzy Inspekcji odwiedzili 660 podmiotów – sklepy, hurtownie, centra dystrybucyjne, giełdy hurtowe. W 309 podmiotach, tj. blisko połowie skontrolowanych jakość i znakowanie owoców, warzyw oraz ziemniaków nie spełniały wymagań określonych w przepisach.

Z danych IJHARS wynika, iż w zakresie wymagań jakościowych oraz znakowania łącznie skontrolowano 3 119 partii towarów o masie 2524 t. Kontrole IJHARS obejmowały przede wszystkim weryfikację zgodności świeżych owoców i warzyw z wymaganiami określonymi w normach handlowych UE, które odnoszą się na przykład do dojrzałości, klasyfikacji, wielkości i prezentacji.

W przypadku znakowania świeżych owoców i warzyw najczęściej stwierdzane nieprawidłowości to m.in. całkowity brak oznakowania, brak kraju pochodzenia lub podanie niewłaściwej informacji o kraju pochodzenia, brak informacji o odmianie; brak nazwy lub firmy i adresu podmiotu, pod nazwą którego dany środek jest wprowadzony do obrotu; brak informacji o kraju pochodzenia lub wizerunku flagi kraju pochodzenia lub brak obydwu wymaganych informacji.

Podczas kontroli wymagań jakościowych inspektorzy IJHARS wykryli niespełnienie wymagań minimalnych w przypadku pomidorów, ogórków, borówki amerykańskiej, malin, pomarańczy, fasolki szparagowej, sałaty lodowej, sałaty masłowej, papryki, bakłażana, buraków czerwonych, kapusty czerwonej, cebuli czerwonej, jabłek, mango, pietruszki, śliwek, szpinaku. Stwierdzane wady jakościowe dotyczyły najczęściej utraty jędrności i świeżości, objawów zepsucia, zapleśnienia, gnicia. W przypadku ziemniaków inspektorzy stwierdzili obecność zazieleniałych bulw oraz objawów zepsucia i gnicia.

/IJHARS/


Idź do oryginalnego materiału