Rozgrzewający obiad na Wszystkich Świętych. Bez długiego stania przy garach

top.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Nie chcesz spędzać wielu godzin w kuchni na przygotowywaniu obiadu na Wszystkich Świętych? W takim razie zrób dzień wcześniej szybką potrawę, którą można łatwo podgrzać. Niesamowicie syci, rozgrzewa i smakuje wszystkim - to idealna propozycja na rodzinny obiad po wizycie na cmentarzach.

Na Wszystkich Świętych wiele osób spotka się z rodziną nie tylko na cmentarzu, ale także w domu. Już teraz planują menu na rodzinny obiad i poczęstunek. Warto postawić na jednogarnkowe dania, których przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Przedstawiamy przepis na przepyszny gulasz z indyka z warzywami.

Składniki na gulasz z indyka z warzywami

Gulasz z indyka z warzywami to niezwykle syte i aromatyczne danie. Przede wszystkim przemycamy w nim dużo warzyw, które nadają mu świeżości i głębi smaku. To idealny kompromis między comfort foodem, a czymś naprawdę pożywnym.

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia gulaszu z warzywami? Oto dokładna lista:

  • 500 g filetu z piersi kurczaka lub indyka;
  • 500 g przecieru pomidorowego typu passata;
  • 100 g wody;
  • 3 marchewki;
  • 3 ogórki kiszone;
  • 2 pietruszki;
  • 2 papryki;
  • 2 cebule;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 ziarna ziela angielskiego;
  • 1 liść laurowy, suszony;
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich;
  • 1/2 łyżeczki cukru;
  • 1/4 łyżeczki pieprzu;
  • 1/4 łyżeczki cynamonu;
  • olej do smażenia.

Przepis na gulasz z indyka z warzywami

Żeby zrobić gulasz z indyka z warzywami, na początek kroimy mięso w kostkę i wrzucamy je do garnka z rozgrzanym olejem. Obsmażamy na rumiano z każdej strony i przekładamy na talerz.

Do tego samego naczynia wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek i pokrojoną w plasterki marchewkę oraz pietruszkę. Całość smażymy kilka minut do momentu, aż warzywa zarumienią się i lekko zmiękną.

Potem dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz ogórki kiszone. Warzywa podsmażamy jeszcze chwilę.

W kolejnym kroku dorzucamy do garnka zarumienione mięso, dolewamy przecier, wodę i dosypujemy wszystkie przyprawy. Wszystko raz mieszamy, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy gulasz na małym ogniu około 30 minut. Indyk powinien być miękki, a sos gęsty. Na koniec możemy doprawić go jeszcze raz solą i pieprzem do smaku.

Z czym podawać gulasz z indyka z warzywami?

Gulasz z indyka z warzywami smakuje wspaniale z kluskami na parze albo knedlem. Z powodzeniem możemy podawać go z kopytkami, kluskami śląskimi czy choćby z plackami ziemniaczanymi.

W szybszej wersji polecamy serwować tę potrawę z ziemniakami, ryżem bądź makaronem. Warto jeść ją tak jak bigos - z pajdą świeżego chleba.

Zobacz też:

W mojej rodzinie ten chleb piecze się tylko na Wszystkich Świętych. Smakuje obłędnie

​Tego koniecznie skosztuj we Wszystkich Świętych. Później już ich nie kupisz

Te rogaliki zrobisz w 20 minut. Bez drożdży i wyrabiania, a smakują jak z cukierni

Idź do oryginalnego materiału