Rozgrzewająca zupa to idealne rozwiązanie na jesienną pluchę

g.pl 6 dni temu
Zdjęcie: zdjęcie ilustracyjne, iStock


Rozgrzewająca zupa to idealna propozycja obiadowa na jesienne dni. Gdy temperatura za oknem spada i coraz częściej mamy do czynienia z deszczową pogodą, warto postawić na takie pozycje obiadowe, które nas rozgrzeją i wzmocnią nasz układ odpornościowy.
Rozgrzewająca zupa to obowiązkowa pozycja w jesiennym menu. Rozgrzewające zupy bazują na smacznych i zdrowych składnikach, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm w czasie, gdy musimy przestawić się na jesienne tory.


REKLAMA


Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!


Proste zupy rozgrzewające — jakich składników użyć?
Proste zupy rozgrzewające są świetnym rozwiązaniem na chłodniejsze dni, kiedy nasz organizm potrzebuje dodatkowego wzmocnienia. Zupy to jedno z najbardziej uniwersalnych dań w kuchni. Mogą być serwowane o każdej porze roku, ale należy przyznać, iż jesień to wręcz idealna pora rozgrzewające zupy. Jesienią mamy dostęp do różnego rodzaju warzyw, które można wykorzystać do przygotowania naszych dań obiadowych. O tym, iż warzywa to obowiązkowa pozycja w naszej diecie, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Rozgrzewające zupy jesienne wyróżniają się dużą zawartością warzyw, mięsa i przypraw, które pomagają w podniesieniu temperatury ciała. Do najpopularniejszych składników rozgrzewających zup na chłodniejsze dni należą:


warzywa np. marchew, ziemniaki, seler, buraki, pietruszka, papryka, czosnek
ostre przyprawy np. chili, pieprz cayenne
mięso np. kurczak, wołowina baranina


Rozgrzewająca zupa z soczewicy z dodatkiem ostrych przypraw
Nasza pierwsza propozycja to rozgrzewająca zupa z soczewicy z dodatkiem ostrych przypraw. Jest to pozycja dla osób, które preferują wyraziste smaki, a pikantne przyprawy w potrawach, nie stanowią dla nich większego problemu. Do przygotowania rozgrzewającej zupy z soczewicy będziesz potrzebować następujących składników:


szklanki czerwonej soczewicy
2 średnich marchewek
cebuli
3 małych ząbków czosnku
pomidora
litra bulionu (warzywny lub drobiowy)
2 łyżek masła
przypraw: sól, pieprz, ½ łyżeczki chili, łyżeczka kurkumy, łyżeczka kuminu
odrobiny świeżej pietruszki do dekoracji


Sposób przygotowania:
Cebulę, czosnek i marchewkę obierz i pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej masło, a następnie wrzuć cebulę i podsmaż przez ok. 5 minut. Dodaj czosnek i marchewkę i całość smaż przez chwilę. Do garnka z warzywami dodaj przyprawy (kumin, kurkumę i chili) i smaż całość przez ok. 5 minut. Dodaj opłukaną soczewicę i pokrojonego pomidora (najlepiej wcześniej sparz go we wrzątku). Wlej bulion i zagotuj. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 25 minut. Dopraw solą i pieprzem. Rozgrzewającą zupę z soczewicy zblenduj na gładki krem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.


Rozgrzewająca zupa z kurczakiem — pożywne jesienne danie
Kolejne sycące danie jesienne to rozgrzewająca zupa z kurczakiem. Do jej przygotowania potrzebne są następujące składniki:


duży filet z kurczaka
2 marchewki
czerwona papryka
cebula
2 ząbki czosnku
3 małe ziemniaki
puszka pomidorów krojonych
litr bulionu (warzywny lub drobiowy)
kawałek imbiru o długości ok. 2 cm (starty na tarce)
2 łyżki masła
przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, ½ łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki


Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzej masło i podsmaż na nim filet z kurczaka z obu stron na złocisty kolor. Kurczaka wyjmij z garnka, a na pozostałym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę wraz ze startym imbirem. Podsmaż przez chwile, a następnie dodaj pokrojony czosnek i przyprawy — kurkumę oraz ostrą i słodką paprykę. Całość dobrze wymieszaj i smaż przez minutę. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, ziemniaki i paprykę. Wlej bulion i dodaj pomidory z puszki oraz usmażonego wcześniej kurczaka. Gotuj pod przykryciem przez ok. 25 minut, do momentu, aż warzywa będą miękkie. Gdy zupa będzie gotowa, wyjmij kurczaka, pokrój w kostkę, a następnie wrzuć z powrotem do zupy. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. o ile zupa jest zbyt gęsta, dodaj trochę więcej wody lub bulionu.


Rozgrzewająca zupa meksykańska — odrobina egzotyki na naszym stole
Na koniec — rozgrzewająca zupa meksykańska. Przygotujesz ją z następujących składników:


300 g mielonej wołowiny
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
2 czerwone papryki
cebula
3 ząbki czosnku
puszka krojonych pomidorów
litr bulionu (warzywny lub drobiowy)
łyżka koncentratu pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka oregano, łyżeczka słodkiej papryki, ½ łyżeczki ostrej papryki, łyżeczka kminu rzymskiego
2 łyżki oliwy z oliwek


Sposób przygotowania:
W dużym garnku podgrzej oliwę i podsmaż na niej mięso. Gdy mięso będzie gotowe, wyjmij je z garnka, a na pozostałym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek (w razie potrzeby dodaj więcej oliwy z oliwek). Gdy cebula się zeszkli, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i smaż przez ok. 5 minut. Dodaj przyprawy (oregano, ostrą i słodką paprykę, kmin rzymski), a następnie całość smaż przez ok. 2 minuty. Do garnka dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, bulion oraz podsmażone wcześniej mięso. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut. Dodaj odsączoną fasolę z puszki i kukurydzę. Całość gotuj jeszcze przez ok. 10 minut pod przykryciem. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Zobacz też: Rozgrzewające śniadanie, czyli interesująca wariacja na temat jajek. Z tym dodatkiem są nieziemsko smaczne
Idź do oryginalnego materiału