Świąteczny obiad bez domowego rosołu z kury z manualnie robionym makaronem? Niemożliwe! Ta pożywna zupa na stałe wpisała się w polską tradycję kulinarną. Przepis na nią podały gospodynie z Nieformalnego Stowarzyszenia ze Strawczynka.
Składniki: 1,5 kg kury wiejskiej, 30 g wołowiny rosołowej (pręga lub szponder z kością), 30 dag udka kaczki, włoszczyzna: 1 marchew, 1 pietruszka, ½ selera, 100 g pora, 1 cebula, przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, natka pietruszki, liść laurowy, suszone prawdziwki.
Makaron: 1 szklanka maki pszennej, ½ szklanki wody, 4 jajka perlicze, szczypta soli.
Sposób przygotowania: Mięso opłukać w zimnej wodzie, sparzyć wrzątkiem. Do garnka wlać około 3 litry wody, włożyć mięso i zagotować. Zebrać szumowiny, zmniejszyć płomień, dodać pokrojoną włoszczyznę, cebulę opalaną nad płomieniem, przyprawy do smaku (oprócz lubczyku i natki pietruszki) i gotować na bardzo małym ogniu przez około 2-2,5 godziny. Dla klarowności, można dodać podczas gotowania szczyptę soli. Makaron zagnieść z mąki, jaj, wody, soli. Ciasto rozwałkować i pokroić. Makaron gotować w osolonej wodzie przez 7 minut. Odcedzić na durszlaku i przelać zimną wodą.
Przepis poddało: Nieformalne Stowarzyszenie ze Strawczynka.












