Rosół Małgorzaty Rozenek smakuje inaczej niż tradycyjny. Moja babcia złapałaby się za głowę

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Rosół Małgorzaty Rozenek-Majdan. Fot. Pixabay


Rosół to tradycyjna polska zupa. Jedni ją kochają, inni nienawidzą. W każdym domu gotuje się ją podobnie, jednak smakuje nieco inaczej. Małgorzata Rozenek-Majdan odbiega jednak od tradycyjnego smaku. Jak przygotowuje tę zupę w swoim domu? Sprawdźmy.

Domowy rosół – zdaniem wielu nie ma lepszej zupy. Sekret jej smaku tkwi w wywarze warzywno-mięsnym, do którego wykorzystać należy jak najlepszej jakości składniki. Małgorzata Rozenek-Majdan kilka lat temu zrezygnowała jednak z jedzenia mięsa, więc jej zupa również jest pozbawiona mięsnej wkładki. Jak zatem przygotowuje rosół? Podzieliła się przepisem.

Przepis na rosół Małgorzaty Rozenek-Majdan. Nie ma w nim ani grama mięsa

Małgorzata Rozenek-Majdan nie je mięsa. Na dietę wegetariańską przeszedł też jej syn.

– Martwiłam się, jak będę robić rosół, bo jestem takim typem, iż u mnie zupa musi być. Dziś choćby osoby, które jedzą mięso i zjedzą u nas rosół, mówią, iż nasz bulion jest lepszy. Ma więcej warzyw, ziół i grzybki suszone. Jest esencjonalny i pyszny – wyznała gwiazda w rozmowie z „Faktem”.

– Radzio miał najgorzej, on lubi kaczkę i pytał: ale kaczki też nie będzie? Ale teraz nie wyobrażamy sobie, iż można jeść inaczej. Gdy jestem w sklepie i widzę mięso, ono choćby wygląda dla mnie niefajnie – dodała Małgorzata.

Składniki:

  • 2 l wody,
  • 3 marchewki,
  • średnia cebula,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek korzenia selera,
  • kawałek pora,
  • ćwiartka kapusty włoskiej,
  • natka pietruszki,
  • kilka ząbków czosnku,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 2 suszone grzybki,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • łyżeczka ziaren pieprzu,
  • łyżka soli.

Sposób przygotowania:

Warzywa należy dokładnie umyć, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Nie zapominajmy o tym, by opiec cebulę przed wrzuceniem jej do garnka. Następnie zalewamy warzywa dwoma litrami wody. Do składników dodajemy suszone grzyby, czosnek oraz przyprawy. Po zagotowaniu, zostawiamy bulion na małym ogniu na co najmniej 2 godziny, by wywar stał się intensywniejszy. Doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem i ugotowaną marchewką.

Rosół Małgorzaty Rozenek-Majdan. Fot. Pixabay

Idź do oryginalnego materiału