Rogale Świętomarcińskie w Łodzi – gdzie je kupić?

jemywlodzi.pl 2 miesięcy temu

Oto 26 miejsc na mięciutkie i pachnące rogale pełne białego maku. Można zwariować na ich punkcie! Sprawdźcie które łódzkie lokale będą piec rogale.

Zastanawialiście się kiedyś skąd wzięła się tradycja jedzenia rogalików z białym makiem 11. listopada? W czasach pogańskich podczas jesiennego święta składano bogom ofiary z wołów lub z ciasta zwijanego w wole rogi. Później przejęto ten zwyczaj łącząc go ze świętym Marcinem właśnie, a wygięty kształt ciasta interpretowano jako podkowę, którą miał zgubić koń świętego – mówi Internet.

Z rogali świętomarcińskich najbardziej słynie Poznań i właśnie tam znajdziemy te certyfikowane, ale czy to znaczy, iż są lepsze od autorskich wersji? Dla mnie niekoniecznie. Główny powód: masło. W tych certyfikowanych go nie zaznacie, tam dodawana jest margaryna. Dziś mamy dla was najróżniejsze rogaliki z łódzkich cukierni, piekarni, ale też restauracji, które będą je piec w najbliższy weekend. A ponieważ dzień święty trzeba święcić znajdziecie tu także rogale bezcukrowe, orkiszowe, croissantowe, a choćby w formie drożdżówki, sernika czy… lodów! Po prostu dla wszystkich coś dobrego.
Jeśli chcecie mieć pewność, iż nie zabraknie ich dla was, koniecznie zamawiajcie rogale z wyprzedzeniem.

Bistro sŁodzi (Zachodnia 63)

Rogale drożdżowe na maśle, masa z białego maku na miodzie z bakaliami, z wierzchu lukier i orzeszki (14 zł)
Dostępne od 6.11 do 17.11

Bistro sŁodzi
Bochen w kredensie

Bochen w kredensie (Ozorkowska 2/6)

Rogale na cieście francuskim, biały mak gotowany na mleku, migdały, marcepan, rodzynki, mielone orzechy włoskie, skórka pomarańczy, miód, rum i amaretto (18 zł)
Dostępne od 6.11 do odwołania!

Cocoart’s (Okopowa 111)

Rogal wypiekany z ciasta francuskiego na bazie masła. W środku masa z białego maku + dwie możliwości do wyboru: z bakaliami (migdały, rodzynki, skórka pomarańczy) / bez bakalii (19 zł)

Cocoart’s
DESEO

Deseo (Fuzja, ul. Milionowa 6a)

Croissant a’la rogal Świętomarciński z rodzynkami, skórką pomarańczy i płatkami migdałów

Dzielna 43 (Narutowicza 43)

Rogale od Kęsów na cieście półfrancuskim, z białym makiem, skórką pomarańczową, orzechami włoskimi wykończone lukrem i migdałami (20 zł)
Dostępne od 8 do 11.listopada

Dzielna 43
Dzika Mąka

Dzika Mąka (ul. Zgierska 18, Konstantynów Łódzki)

Rogale na maślanym cieście półfrancuskim, nadziewany masą z białego maku, skórką z pomarańczy, rodzynkami, orzechami włoskimi i arachidowymi, marcepanem i odrobiną suszonych gruszek. Oblane lukrem z orzechami włoskimi. (15 zł)
Dostępne w wolnej sprzedaży 8 i 9 listopada (piątek, sobota). W poniedziałek 11.11 jedynie z odbiorem wcześniej zamówionych (zamówienia przyjmują do piątku!).

Fatamorgana (Księży Młyn 16)

Rogale z białym makiem (18 zł)
Dostępne 11 listopada na zamówienie (tel. 880 832 509)

Fatamorgana
Ekspres do kawy

Kawiarnia Ekspres do kawy (pl. Dąbrowskiego 2, ul. Krokusowa 3)

Rogale na cieście drożdżowym, w środku masa makowa z dużą ilością bakalii, lukrem i białą czekoladą na wierzchu (14 zł)
Dostępne 7. listopada w obu lokalizacjach i 11. listopada na pl. Dąbrowskiego

Lada Dzień (Monopolis)

Rogale nadziane białym makiem i marcepanem, ze skórką pomarańczową, orzechami i rodzynką, oblane lukrem i oprószone prażonymi migdałami.
Dostępne od początku listopada, można rezerwować (tel. 600 964 064)

Lada Dzień
Łódzka Drożdżówka

Łódzka Drożdżówka (Piotrkowska 133)

Rogal jest z ciasta półfrancuskiego(w środku biały mak,rodzynki,skórka pomarańczowa,orzechy włoskie i arachidowe),posypka z orzechów i płatków migdałów (18 zł)
Dostępne do 17. listopada

Lukrowani (ul. 20 stycznia 58/2, Pabianice)

Rogale na cieście drożdżowym, nadziewane białym makiem ze skórką pomarańczową i płatkami migdałów, polane lukrem (16 zł)
Dostępne do 11.listopada

Łodziarnia / Drożdżarnia (Sienkiewicza 13)

Bułeczki na maślanym cieście drożdżowym nadziewane białym makiem, migdałami, orzechami włoskimi, marcepanem, żurawiną, daktylami i skórką z pomarańczy. Oblane limonkowym lukrem z prażonymi migdałami (14 zł) Dostępne do 11. listopada

Łodziarnia / Drożdżarnia
MILK lodowe bistro

MILK lodowe bistro (Nawrot 15)

Lody na białym maku, paście z prażonych migdałów, skórkach kandyzowanych z pomarańczy, do tego karmelizowane orzechy włoskie, laskowe i migdały
Już dostępne w sprzedaży

Mini piekarnia Chleb na zdrowie

Rogal jest z ciasta półfrancuskiego(w środku biały mak,rodzynki,skórka pomarańczowa,orzechy włoskie i arachidowe),posypka z orzechów i płatków migdałów (18 zł)
Dostępne do 17.11

Montag (Piotrkowska 78, 107, 111)

Rogale na cieście croisstntowym z dużą ilością masła, polane lukrem i posypane orzechami. W środku nadzienie z białego maku, orzechów włoskich, migdałów, marcepanu i skórki z pomarańczy (19 zł).
Dostępne codziennie do 12. listopada we wszystkich lokalizacjach

Montag
Okruchy

Okruchy mikropiekarnia (Kilińskiego 243A)

Rogale niemarcińskie, czyli croissanty z ciasta francuskiego na zakwasie, nadziewane bogatą masą z białego maku, migdałów, orzechów włoskich i skórki z pomarańczy – a zamiast cukru, do osłodzenia użyty jest miód i mus z rodzynek. Oblane lukrem pigwowym i obsypane mieszanką prażonych orzechów włoskich i migdałów. (22 zł)
Dostępne do 16. listopada – zamówienia z dwudniowym wyprzedzeniem!

Pan Miyagi (Tatrzańska 78)

Rogale z cukierni Mazovia Patisserie z Warszawy. Z białym makiem, miodem lipowym, chrupiącymi migdałami i kandyzowaną pomarańczą. Ilość limitowana. Cena 15 zł/ szt.

Pan Miyagi

Prosto z mostu (al. Wyszyńskiego 25)

Mini serniczki z białym makiem i bakaliami (24 zł)
Dostępne od soboty do poniedziałku (lepiej rezerwować!)

Radogość Café (Zgierska 214)

Rogale na cieście drożdżowym, nadziewane musem z białego maku, migdałów, orzechów włoskich i laskowych (18,90 zł)
Dostępne od 8 do 11. listopada.

Ramki (Piotrkowska 144)

Rogale z ciasta krucho-drożdżowego z białym makiem, bakaliami i rumem z lukrem pomarańczowym i prażonymi orzechami (18 zł)
Dostępne od 9 do 11 listopada lub do ostatniego rogalika

Ramki
Stacja Zero

Stacja Zero (Księży Młyn, Sienkiewicza 79)

Rogale na orkiszowym cieście francuskim, nadzienie z białego maku i dużej ilości orzechów, bez dodatku bakalii. Oblane miodem leśnym z pasieki pod Łodzią i prażonymi płatkami migdałów (19 zł)
Dostępne przez cały listopad w obu lokalizacjach

Restauracja Polskie Smaki – Hotel Boss (Tatrzańska 11)

Maślany rogal Świętomarciński z domowym lukrem i prażonymi migdałami (19 zł)

Hotel Boss
Tubajka

Tubajka w Parku Źródliska

Ciasto półfrancuskie, na wierzchu skórka z pomarańczy, lukier i orzeszki. W środku biały mak, miód, rodzynki, marcepan, orzechy (19 zł)

Słodko czy wytrawnie (Piotrkowska 101)

Ciasto półfrancuskie na prawdziwym maśle, nadziewane białym makiem, orzechami włoskimi, rodzynkami, skórką pomarańczy, jabłkiem, wiśniami, agrestem i śliwką węgierką. Oblane lukrem o smaku migdałowym, posypane orzechami włoskimi. Cena 18 zł.

Słodko czy wytrawnie

Sorceress (Nastrojowa)

Rogale na cieście półfrancuskim, nadziewane białym makiem, skórka pomarańczową, orzechami, migdałami, marcepanem i dosłodzone miodem. Z wierzchu lukier i siekane orzeszki (15 zł)
Wypiekane tylko na zamówienie, pozostało możliwość zamawiania na 11,13,16 i 17 listopada (można w wiadomości na Facebooku)

Sorceress
Szwalnia

Szwalnia (Piotrkowska 217)

Rogale na cieście półfrancuskim, masa z białego maku i żurawiny w amaretto, cytrynowy lukier i prażone migdały (19 zł)
Dostępne od dzisiaj do niedzieli w limitowanych ilościach, na 11. listopada wypiekane tylko na zamówienie.

Idź do oryginalnego materiału