Rogale maślane z makiem

justynadragan.pl 3 tygodni temu

W domu zrobisz je bez większego problemu Rogale maślane z makiem. Z tego przepis otrzymasz całe 6 pięknych sztuk! Zerknij proszę na sposób formowania przedstawiony na zdjęciach pomocniczych i czym prędzej upiecz je u siebie. Na zbliżającą się Wielkanoc jak znalazł!


SPRAWDŹ ROLKĘ NA MOIM INSTAGRAMIE Z PRZYGOTOWANIA TYCH ROGALI!

Wyświetl ten post na Instagramie

SKŁADNIKI: (na 6 rogali)

  • 200 g letniego mleka
  • 40 g mleka w proszku
  • 10 g świeżych drożdży
  • 20 g cukru
  • 320 g mąki pszennej
  • 5 g soli
  • 40 g miękkiego masła
  • 1 jajko + łyżka mleka do posmarowania
  • mak do posypania
  • do podania: miód, konfitury, masło

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże wkrusz do miseczki, wsyp cukier, wymieszaj, aż drożdże się upłynnią. Wlej 50 ml mleka i wsyp 30 g mąki. Wymieszaj do połączenia, przykryj miseczkę ściereczką i pozostaw na 20 minut w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

Po tym czasie do dużej miski wsyp pozostałą mąkę, sól, mleko w proszku, wlej resztę mleka, dodaj miękkie masło i rozczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiaj mikserem z hakiem, aż stanie się elastyczne i jednolite. Pozostaw w misce na kuchennym blacie na 60-90 minut przykrywając ściereczką.

Wyrośnięte ciasto podziel na 6 równych części. Rozwałkuj na podłużny placuszek, zwiń w rogala (patrz zdjęcia poniżej):

Uformowane ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 40 minut do napuszenia. Następnie wysmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posyp makiem.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180-190 st.C przez ok.15 minut. I już! Najlepsze domowe rogale maślane z makiem gotowe. Podawaj je z dowolnymi konfiturami, miodem lub masłem. Smacznego!


RADY:

  • rogale możesz posypać również sezamem, siemieniem lnianym, solą lub czarnuszką.
  • jeśli zostaną Ci na następny dzień, odśwież je w tosterze, w piekarniku lub na patelni.
  • upieczone rogale możesz mrozić. Gdy najdzie Cię na nie ochota, wystarczy, iż odgrzejesz je w nagrzanym zaparowanym piekarniku (blaszka z wodą).
  • Sprawdź inne przepisy na Wielkanoc.

Idź do oryginalnego materiału