Pierogi z serem i ziemniakami są banalne w wykonaniu, a ich smak pokochały całe pokolenia. Charakterystyczne danie było kultowym przysmakiem serwowanym w barach mlecznych, za czasów PRL-u. Poniżej znajdziecie przepis na najlepsze pierogi ruskie, jakie w życiu jadłam.
REKLAMA
Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]
Pierogi z serem i ziemniakami - sprawdź, jak wykonać kultowe pierogi z czasów PRL
Oto przepis na ruskie pierogi, który każdy powinien wypróbować:
Składniki na ciasto na pierogi:
600 g mąki pszennej
odrobina soli - do smaku
400 ml wody - wrzącej
około 60 g masła
Składniki na farsz na pierogi:
500 g twarogu
1/2 kg ziemniaków
sól, pieprz - do smaku
1 cebula
Wykonanie:
Przesiej mąkę. Umieść ją w misce. Dodaj sól. Rozpuść masło i wlej do mąki. Wymieszaj masę łyżką drewnianą.
Połącz składniki na ciasto i przełóż je na stolnicę.
Zagnieć porządnie ciasto. Masa musi być elastyczna.
Tak przygotowane ciasto przełóż do miski i odstaw na pół godziny.
Zajmij się farszem.
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój i gotuj do miękkości. Ubij je tłuczkiem. Masę ziemniaczaną odstaw do wystudzenia.
Twaróg przepuść przez praskę. Wymieszaj z przyprawami i ostudzonymi ziemniakami.
Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij.
Wymieszaj składniki na farsz.
Ciasto podzieli na 3-4 części. Stopniowo je rozwałkuj i wycinaj pierogi. Nakładaj farsz i zaklej.
Tak przygotowane pierogi ułóż na blaszce lub stolnicy i podsyp mąką.
Przejdź do gotowania. Wykonuj to stopniowo. Pierogi gotuj ok. dwóch minut.
Jak gotować pierogi, aby wyszły idealnie? Poznajcie patent pani z baru mlecznego
Gotowanie pierogów od zawsze było dla mnie ogromnym problemem. Jednak wszystko się zmieniło, kiedy pani z baru mlecznego podała mi swój sposób na idealnie ugotowane pierogi. Teraz podzielę się nim z Wami.
Chcąc ugotować pierogi we adekwatny sposób, należy pamiętać o tym, aby gotować je partiami. Nie wrzucać wszystkich pierogów do wody na raz.
Kolejną bardzo istotną kwestią jest odpowiednio zagotowana woda. Musi wrzeć, wówczas przechodzimy do wrzucenia pierogów. Delikatnie mieszamy je łyżką. Czekamy, aż wypłyną. Zalewamy je zimną wodą i powtarzamy czynność. Następnie umieszczamy je na durszlaku łyżką cedzakową i delikatnie przelewamy wodą. Później odkładamy na półmisek. Ważne jest także to, aby zachować odstępy pomiędzy pierogami. Kiedy przeschną, musimy przełożyć je na suchy półmisek.
Maszynka do pierogów - hit czy kit?
Maszynka do pierogów to dla wielu niepotrzebny gadżet, a dla innych znaczące ułatwienie pracy. Jednak jak jest w praktyce? Wszystko zależy od konkretnego sprzętu i naszych upodobań. Jedno jest pewne - maszynka zapewni nam genialne wzorki i wykończenie pierogów.
Zobacz też: Nie tylko kimchi zachwyca Polaków! Te ogórki po koreańsku skradną Twoje serce