Rekordowy wysyp borowików w lasach w październiku. Ogromne ilości maślaków, kani i kurek. Gdzie ich szukać? Zobacz mapę grzybów

stronakuchni.pl 11 miesięcy temu
Rekordowy wysyp grzybów w lasach. Październik to najlepsza pora na zbieranie grzybów. W lasach znajdziemy teraz m.in. kurki, kanie, borowiki i maślaki. Takie grzyby są świetne na domowe przetwory na zimę. Pamiętajmy jednak, by zbierać tylko te okazy, które znamy i co do których mamy pewność, iż są jadalne. Zobaczcie, jakich grzybów jest najwięcej i gdzie najlepiej ich teraz szukać.

Spis treści

  • Jakie grzyby jadalne są w lesie we wrześniu? To dobra pora na grzybobranie
  • Jak prawidłowo zbierać grzyby? O tym warto pamiętać

Jakie grzyby jadalne są w lesie w październiku? To dobra pora na grzybobranie

Październik obfituje w grzyby, więc teraz warto się wybrać na grzybobranie. Przy odrobinie szczęścia na pewno natrafimy na smakowite i pożądane okazy grzybów. Dlatego podczas spacerów koniecznie wypatrujmy grzybów w lesie czy na łące.

Koniecznie wyrusz na grzyby. Zobacz na mapie, gdzie teraz najlepiej wybrać się na grzybobranie. Mapa grzybów na pewno ci się przyda! Pixabay.com

Warto wiedzieć, iż różne grzybów często rosną pod konkretnymi gatunkami drzew.

Jakie grzyby jadalne są w lesie w październiku? To dobra pora na grzybobranie

Październik obfituje w grzyby, więc teraz warto się wybrać na grzybobranie. Przy odrobinie szczęścia na pewno natrafimy na smakowite i pożądane okazy grzybów. Dlatego podczas spacerów koniecznie wypatrujmy grzybów w lesie czy na łące.

Koniecznie wyrusz na grzyby. Zobacz na mapie, gdzie teraz najlepiej wybrać się na grzybobranie. Mapa grzybów na pewno ci się przyda! Pixabay.com

Warto wiedzieć, iż różne grzybów często rosną pod konkretnymi gatunkami drzew.

Zajrzyj do galerii i sprawdź, jakie grzyby można teraz zbierać. Czas na grzybobranie!

Zobacz galerię(27 zdjęć)

Jak wyczyścić grzyby w kilka chwil? Poznaj najlepsze triki na obieranie grzybów

Aromatyczne i smakowite grzyby pojawiły się już w lasach. Bez tych smakołyków nie wyobrażamy sobie dobrze zaopatrzonej domowej spiżarni. Już teraz warto wybrać się do lasu na grzybobranie. Grzyby…

Małgorzata Czuba-Skarzyńska

W październiku znajdziemy w lesie m.in.:

  • Maślaki zwyczajne – nazywane maślarzami czy borowikami maślakami. Pojawiają się od czerwca do października, zwłaszcza w sąsiedztwie sosen i modrzewi. Niektóre gatunki są bogate w białko oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Maślaki wyśmienicie smakują zarówno w wersji marynowanej, jak i duszonej.
  • Borowiki szlachetne – czyli smakowite prawdziwki. Warto ich szukać w okolicy buków, dębów, sosen i świerków od lipca aż do października. Są bogate w: fosfor, żelazo, magnez, potas oraz witaminy z grupy B, zwłaszcza B1, B2 i B3. Smakują wyśmienicie w occie. Podobne walory mają też borowiki usiatkowane.
  • Podgrzybki brunatne – nazywane też borowikami brunatnymi, grzybem francuskim, grzybem kasztanowym i grzybem polskim. Pojawiają się w lasach iglastych oraz liściastych już w sierpniu, zwłaszcza obok mchu. Mają wysoki poziom błonnika pod postacią chityny, która wpływa korzystnie na układ pokarmowy, reguluje pracę jelit i zapobiega uporczywym zaparciom. Świetnie się sprawdzają w klasycznej marynacie, a po wysuszeniu mogą być wyśmienitym i aromatycznym dodatkiem do bigosu, krokietów czy mięs.
  • Pieprzniki jadalne – potocznie nazywane kurkami. Inne popularne nazwy grzybów to m.in.: kurza noga, stągiew, lisica, liszka. Pojawiają się pod mchem już czerwcu i możemy je znaleźć pod opadającymi liśćmi choćby w październiku. To wartościowe źródło wielu cennych witamin: B1, B6, D oraz kwasu foliowego, potasu, żelaza, wapnia. Warto wykorzystać je do jajecznicy i zamarynować na zimę.
  • Czubajki kanie – znane w Polsce pod nazwami: deszczochronów, parasolników i bedłek parasolowatych. Można je spotkać już w czerwcu, a na ostatnie okazy natrafimy choćby w listopadzie. Lubią pojawiać się w trawie po burzy. Stanowią wartościowe źródło antyoksydantów oraz potasu, cynku, fosforu i magnezu. Wiele osób porównuje ich smak do kotleta schabowego, jeżeli usmażymy je w chrupiącej panierce.
  • Koźlarze babki – zwane też kozakami, koźlakami lub brzeziakami. Rosną w Polsce pod brzozami od lipca do listopada. Są dobrym źródłem m.in. białka, aminokwasów, potasu, magnezu i witamin z grupy B. Świetnie smakują zarówno w wersji duszonej, jak i marynowanej czy suszonej.
Zobacz, na jakie zbiory teraz liczyć i gdzie warto się wybrać na grzybobranie. LenaSparring/Pixabay.com

Zajrzyj do galerii i sprawdź, jakie grzyby można zbierać w lesie. Czas na grzybobranie!

Zobacz galerię(27 zdjęć)
Idź do oryginalnego materiału