Regulamin I edycji Szkolnego Konkursu Barmańskiego w standardzie barman klasyk wg zasad IBA (International Bartenders Assotiation) organizowanego przez CKZiU nr 1 w Wadowicach
Tematyka: Drinki bezalkoholowe na naturalnych składnikach.
Celami konkursu jest:
- rozwój umiejętności zawodowych uczniów, rozbudzanie ich pomysłowości i inicjatywy, kreowanie nowych trendów barmańskich
- integracja uczniów o profilu gastronomicznym i hotelarskim,
- współpraca z profesjonalistami w dziedzinie barmaństwa,
Temat I edycji nawiązuje do wykorzystania przede wszystkim naturalnych składników barmańskich, które pozwolą uczestnikom na skomponowanie nowoczesnych napojów mieszanych w kategorii soft, stosując różne techniki.
- Konkurs odbędzie się w dniu 16 stycznia 2025 roku o godzinie 9:40 w sali 319a
- W konkursie mogą brać udział Uczniowie wszystkich klas o profilu gastronomicznym i hotelarskim.
- Konkurs odbywa się w kategorii barman klasyk.
- Każdy Uczestnik opracowuje recepturę ze sposobem wykonania na 2 porcje dowolnego napoju bezalkoholowego typu short 100ml lub long 300ml (dowolny, naturalny sok, przecier lub mus z owoców lub warzyw, syropy barmańskie, napoje musujące).
- Ozdoby muszą być jadalne.
- Każdy Uczestnik sporządza 2 porcje dowolnego napoju typu short lub long bezalkoholowego wykonany metodą szejkerowania.
- Czas sporządzania samego napoju typu long nie może przekroczyć 7 minut, a napoju typu short 5 minut.
- Przygotowanie składników i dekoracji nie może przekroczyć 15 minut.
- Wszystkie surowce i elementy dekoracyjne potrzebne do wykonania napojów, sprzęt barmański oraz szkło uczestnik przygotowuje sam, bazując na szkolnym sprzęcie.
- Każdy Uczestnik powinien zadbać o profesjonalny wygląd (koszula, czarne spodnie/spódnica, muszka/krawat).
- Organizator zapewnia stanowisko do sporządzania napoju zimnego w sali 319a, lód w kostkach lub kruszony, w ice boxach, blender oraz podstawowy sprzęt barmański.
- Ocenie podlegać będzie:
- Sporządzenie i udekorowanie napoju:
- prezentacja butelek / składników,
- manipulacja lodem i sprzętem barmańskim,
- odlewanie wody,
- rozlewanie, przelanie, rozsypanie,
- zwiększenie lub zmniejszenie porcji,
- wykonanie ozdoby drinków,
- ogólna zręczność sporządzania drinków,
- manipulacja szkłem,
- całkowita sprawność i postawa,
- limit czasu
- Opracowana receptura napoju, sposób wyporcjowania i
udekorowania:- dobór naczynia,
- dobór składników i elementów dekoracyjnych,
- ogólne wrażenie estetyczne drinka,
- zgodność z tematem konkursu
- dowolny napój bezalkoholowy wykonany metodą szejkerowania (składnik obowiązkowy napoju: dowolny, naturalny sok, przecier lub
mus z owoców lub warzyw). Ozdoby muszą być jadalne.
- Sporządzenie i udekorowanie napoju:
- Wszystkie surowce i elementy dekoracyjne potrzebne do wykonania napojów uczestnicy organizują we własnym zakresie.
- Uczestnicy konkursu oceniani są osobno.
- Nad przebiegiem konkursu będą czuwać powołane przez organizatora komisja techniczna.
- Zadaniem komisji technicznej jest ocena receptury, pracy uczestników i jej efektu w czasie konkursu.
- Komisję powołuje organizator.
- W skład komisji wchodzą: nauczyciele gastronomii oraz zaproszeni Profesjonaliści w zawodzie Barman.
- Zwycięży uczestnik, który uzyska największą liczbę punktów w ocenie komisji konkursowej.
- Wyniki zostaną ogłoszone przez komisję konkursową 16.01.2025 r. po zakończeniu konkursu.
- Za udział w konkursie uczestnicy otrzymują dyplomy, a laureaci nagrody rzeczowe.
- Nagrody w konkursie będą przyznane: za pierwsze, drugie i trzecie miejsce.
- W uzasadnionych przypadkach komisja konkursowa może przyznać specjalne wyróżnienia.