Regulamin I edycji Szkolnego Konkursu Barmańskiego

ckziu1wadowice.pl 4 tygodni temu

Regulamin I edycji Szkolnego Konkursu Barmańskiego w standardzie barman klasyk wg zasad IBA (International Bartenders Assotiation) organizowanego przez CKZiU nr 1 w Wadowicach

Tematyka: Drinki bezalkoholowe na naturalnych składnikach.

Celami konkursu jest:

  • rozwój umiejętności zawodowych uczniów, rozbudzanie ich pomysłowości i inicjatywy, kreowanie nowych trendów barmańskich
  • integracja uczniów o profilu gastronomicznym i hotelarskim,
  • współpraca z profesjonalistami w dziedzinie barmaństwa,

Temat I edycji nawiązuje do wykorzystania przede wszystkim naturalnych składników barmańskich, które pozwolą uczestnikom na skomponowanie nowoczesnych napojów mieszanych w kategorii soft, stosując różne techniki.

  1. Konkurs odbędzie się w dniu 16 stycznia 2025 roku o godzinie 9:40 w sali 319a
  2. W konkursie mogą brać udział Uczniowie wszystkich klas o profilu gastronomicznym i hotelarskim.
  3. Konkurs odbywa się w kategorii barman klasyk.
  4. Każdy Uczestnik opracowuje recepturę ze sposobem wykonania na 2 porcje dowolnego napoju bezalkoholowego typu short 100ml lub long 300ml (dowolny, naturalny sok, przecier lub mus z owoców lub warzyw, syropy barmańskie, napoje musujące).
  5. Ozdoby muszą być jadalne.
  6. Każdy Uczestnik sporządza 2 porcje dowolnego napoju typu short lub long bezalkoholowego wykonany metodą szejkerowania.
  7. Czas sporządzania samego napoju typu long nie może przekroczyć 7 minut, a napoju typu short 5 minut.
  8. Przygotowanie składników i dekoracji nie może przekroczyć 15 minut.
  9. Wszystkie surowce i elementy dekoracyjne potrzebne do wykonania napojów, sprzęt barmański oraz szkło uczestnik przygotowuje sam, bazując na szkolnym sprzęcie.
  10. Każdy Uczestnik powinien zadbać o profesjonalny wygląd (koszula, czarne spodnie/spódnica, muszka/krawat).
  11. Organizator zapewnia stanowisko do sporządzania napoju zimnego w sali 319a, lód w kostkach lub kruszony, w ice boxach, blender oraz podstawowy sprzęt barmański.
  12. Ocenie podlegać będzie:
    1. Sporządzenie i udekorowanie napoju:
      • prezentacja butelek / składników,
      • manipulacja lodem i sprzętem barmańskim,
      • odlewanie wody,
      • rozlewanie, przelanie, rozsypanie,
      • zwiększenie lub zmniejszenie porcji,
      • wykonanie ozdoby drinków,
      • ogólna zręczność sporządzania drinków,
      • manipulacja szkłem,
      • całkowita sprawność i postawa,
      • limit czasu
    2. Opracowana receptura napoju, sposób wyporcjowania i
      udekorowania:
      • dobór naczynia,
      • dobór składników i elementów dekoracyjnych,
      • ogólne wrażenie estetyczne drinka,
      • zgodność z tematem konkursu
      • dowolny napój bezalkoholowy wykonany metodą szejkerowania (składnik obowiązkowy napoju: dowolny, naturalny sok, przecier lub
        mus z owoców lub warzyw). Ozdoby muszą być jadalne.
  13. Wszystkie surowce i elementy dekoracyjne potrzebne do wykonania napojów uczestnicy organizują we własnym zakresie.
  14. Uczestnicy konkursu oceniani są osobno.
  15. Nad przebiegiem konkursu będą czuwać powołane przez organizatora komisja techniczna.
  16. Zadaniem komisji technicznej jest ocena receptury, pracy uczestników i jej efektu w czasie konkursu.
  17. Komisję powołuje organizator.
  18. W skład komisji wchodzą: nauczyciele gastronomii oraz zaproszeni Profesjonaliści w zawodzie Barman.
  19. Zwycięży uczestnik, który uzyska największą liczbę punktów w ocenie komisji konkursowej.
  20. Wyniki zostaną ogłoszone przez komisję konkursową 16.01.2025 r. po zakończeniu konkursu.
  21. Za udział w konkursie uczestnicy otrzymują dyplomy, a laureaci nagrody rzeczowe.
  22. Nagrody w konkursie będą przyznane: za pierwsze, drugie i trzecie miejsce.
  23. W uzasadnionych przypadkach komisja konkursowa może przyznać specjalne wyróżnienia.

Idź do oryginalnego materiału