Regionalny stół wielkanocny

dziendobrybialystok.pl 8 godzin temu

Województwo podlaskie to prawdziwy tygiel kultur, religii i historii. Wiosna - a zwłaszcza okres Wielkanocy - to czas, kiedy w kuchniach w niemal wszystkich domach czuć zapachy, które są charakterystyczne dla tego okresu. Przypominają one też czasy dzieciństwa: są to aromaty i smaki, które są pielęgnowane są od pokoleń, a każdy region naszego województwa ma w tej kulinarnej mozaice swoją wyjątkową nutę. W sporej części województwa nie ma wielkanocnego śniadania bez czerwonego barszczu z kiszonych buraków. Ta wyjątkowo smaczna, esencjonalna zupa, najczęściej gotowana na wywarze z wędzonki i podawana z połówkami jajek (często zabielana śmietaną). Zwłaszcza w południowej części województwa barszcz to prawdziwy symbol świąt, a jego głęboki czerwony kolor i lekko kwaskowy smak doskonale komponują się z innymi specjałami. Inna propozycja wielkanocnego śniadania to żur zwany też niekiedy białym barszczem. Z kolei ta sycąca zupa powstaje na bazie zakwasu żytniego, a obowiązkowym dodatkiem świątecznym jest biała kiełbasa i jajka (opcjonalnie może być też boczek). Żur rozgrzewa i w wielu podlaskich domach to właśnie od tej zupy rozpoczyna uroczyste śniadanie wielkanocne. Nieodłącznym elementem wielkanocnego stołu są różnorodne wędliny. Bardzo często są one domowej roboty, wędzone na jałowcowym dymie i przyprawione ziołami. Równie często są to też swojskie kiełbasy z mięsem i ziołami,

Idź do oryginalnego materiału