Województwo podlaskie to prawdziwy tygiel kultur, religii i historii. Wiosna - a zwłaszcza okres Wielkanocy - to czas, kiedy w kuchniach w niemal wszystkich domach czuć zapachy, które są charakterystyczne dla tego okresu. Przypominają one też czasy dzieciństwa: są to aromaty i smaki, które są pielęgnowane są od pokoleń, a każdy region naszego województwa ma w tej kulinarnej mozaice swoją wyjątkową nutę. W sporej części województwa nie ma wielkanocnego śniadania bez czerwonego barszczu z kiszonych buraków. Ta wyjątkowo smaczna, esencjonalna zupa, najczęściej gotowana na wywarze z wędzonki i podawana z połówkami jajek (często zabielana śmietaną). Zwłaszcza w południowej części województwa barszcz to prawdziwy symbol świąt, a jego głęboki czerwony kolor i lekko kwaskowy smak doskonale komponują się z innymi specjałami. Inna propozycja wielkanocnego śniadania to żur zwany też niekiedy białym barszczem. Z kolei ta sycąca zupa powstaje na bazie zakwasu żytniego, a obowiązkowym dodatkiem świątecznym jest biała kiełbasa i jajka (opcjonalnie może być też boczek). Żur rozgrzewa i w wielu podlaskich domach to właśnie od tej zupy rozpoczyna uroczyste śniadanie wielkanocne. Nieodłącznym elementem wielkanocnego stołu są różnorodne wędliny. Bardzo często są one domowej roboty, wędzone na jałowcowym dymie i przyprawione ziołami. Równie często są to też swojskie kiełbasy z mięsem i ziołami,
- Strona główna
- Kuchnia
- Regionalny stół wielkanocny
Powiązane
Gdy masz rodzeństwo, ale go nie lubisz…
27 minut temu
Minęło dziesięć lat bez sensu
44 minut temu
Biuro, które rośnie razem z Tobą – oferta wynajmu w WPT
54 minut temu
Polecane
Jaki glukometr wybrać?
2 godzin temu
Karnodiol – co to za suplement diety i jak go stosować?
2 godzin temu
Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu
3 godzin temu
Bariatria także dla seniorów
4 godzin temu
Czy apteki mogą ominąć system kaucyjny?
4 godzin temu
Czy dzieci potrzebują detoksu? Lekarz rozwiewa wątpliwości
20 godzin temu