Regionalny konkurs kulinarny „Smak Pyry”

powiat.poznan.pl 2 godzin temu

Wielkopolska pyrą stoi! Pyra z gzikiem to sztandarowe wielkopolskie danie, jednak przysmaków ziemniaczanych jest o wiele więcej: ślepe ryby, zupa ziemniaczana, polewka z ziemniakami, parzybroda, plyndze, szagówki, szare kluchy, bambrzok, sałatka ziemniaczana, przekąski na ziemniaku. Wszystkie te przysmaki i inne z pyrą w roli głównej można zgłosić w konkursie.

Zapraszamy do udziału w regionalnym konkursie kulinarnym „Smak Pyry 2025”. Po raz kolejny podczas imprezy plenerowej pn. „Poznańska Pyra” w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, w niedzielę 5 października, odbędzie się konkurs, w którym zgłoszone dania z ziemniaków będą walczyć o nagrody finansowe o łącznej wartości 2 000 złotych ufundowane przez Instytut Skrzynki – samorządową instytucję kultury powiatu poznańskiego. Laureaci otrzymają także zestawy upominków od powiatu poznańskiego i Muzeum Narodowego w Szreniawie.

W konkursie mogą wziąć udział: kola gospodyń wiejskich, producenci, przetwórcy, gospodarstwa agroturystyczne, restauracje i inne zakłady gastronomiczne a także uczniowie szkół gastronomicznych z całej Wielkopolski. Dania z powiatu poznańskiego będą walczyć również o Certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2025„. Oceniane i punktowane będą m.in. walory smakowe, zapachowe, wizualne, a także zdrowotne. Celem konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie najlepszych potraw pochodzących z terenu Wielkopolski – poznańskiego z pyrą w roli głównej, szczególnie dań tradycyjnych dla naszego regionu.

Więcej informacji, w tym formularz zgłoszeniowy oraz regulamin konkursu dostępne są na stronie Instytutu Skrzynki w zakładce Projekty i konkursy. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.

Przygotował: Instytut Skrzynki

Idź do oryginalnego materiału