Raz spróbujesz i się zakochasz. Genialna pasta do kanapek, którą serwuje Ewa Wachowicz

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Rybna pasta Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: Canva


Rybna pasta Ewy Wachowicz jest absolutnie wyjątkowa. A to wszystko dzięki głównemu składnikowi; gatunkowi ryby, którego na pewno do tej pory nie skojarzyłbyś z przyrządzaniem tego smarowidła na kanapki. Zastanawiasz się, o jaką rybę chodzi? Odpowiedź znajdziesz w artykule.

Ewa Wachowicz już nieraz zaskakiwała nas swoim podejściem do gotowania. Gdybyśmy mieli określić go jednym słowem, użylibyśmy prawdopodobnie wyrażenia „przemyślane”. Ta słynna postać ze świata polskich kulinariów niczego nie pozostawia przypadkowi i to dlatego niejednokrotnie zdarza jej się przecierać szlaki i wychodzić poza schemat „standardowych” wersji różnych potraw.

Dziś pokażemy ci, jak prezentuje się pasta do kanapek Ewy Wachowicz, stworzona przy użyciu nie makreli czy tuńczyka, lecz… wędzonych szprotek. W tym miejscu warto przypomnieć, iż szprotki są naprawdę zdrowymi rybami. Witamina D i kwasy omega-3 to jednak nie wszystko, co spożywamy wraz z pastą ze szprotek. Znajduje się tam również pokaźna ilość wapnia, pochodzącego wprost z malutkich ości tych rybek.

Rybna pasta Ewy Wachowicz – Pyszności; foto: Canva

Jesteś interesujący przepisu? Oto on.

Rybna pasta Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 puszka wędzonych szprotek
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżki serka homogenizowanego albo twarogu
  • 1/2 cebuli
  • koperek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jak prawdopodobnie się domyślasz, ze świecą szukać przepisów tak prostych w wykonaniu, jak ten na pyszne smarowidło do chleba Ewy Wachowicz. Na początek odsącz szprotki z zalewy, a cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj.

Teraz połącz te dwa składniki, dodaj do nich kapary oraz serek homogenizowany (wybierz taki, który ma gęstą konsystencję). Jeszcze tylko szczypta soli i pieprzu (nie przesadź z tymi przyprawami – lepiej próbować i ewentualnie doprawiać pastę na kilka razy, niż ją przesolić) i możesz wziąć się za blendowanie.

Rybna pasta Ewy Wachowicz – Pyszności; foto: Canva

Na koniec dodaj do pasty rybnej jeszcze posiekany koperek i całość dokładnie wymieszaj. Przełóż uzyskaną masę do pojemnika i odstaw do lodówki – po jakimś nieco zgęstnieje i będzie się idealnie nadawała do smarowania kanapek. Smacznego!

Skoro o pieczywie mowa, rzuć też okiem na ten przepis na domowe słodkie bułeczki śniadaniowe. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Idź do oryginalnego materiału