Jabłka pieczone to prosty przepis na genialny deser. Wystarczy do wydrążonych jabłek wsypać cukier ze szczyptą cynamonu, wstawić do gorącego piekarnika i zapiec. Gotowe!
Jabłka pieczone z bakaliami lub w pianie z białek to zmodyfikowane warianty klasycznego, wyjściowego przepisu. Warto wypróbować każdą z tych wersji, każda będzie na pewno pyszna. Smacznego!
Jabłka pieczone z bakaliami
Składniki:
6 jabłek
4 łyżeczki cukru
3 łyżeczki rodzynek
3 łyżeczki siekanych orzechów
2 łyżeczki smażonej skórki pomarańczowej
1 szklanka bitej śmietany
odrobina masła
Przygotowanie:
Duże, kształtne jabłka umyć, odkroić 1/3 jabłka od strony ogonka, z większej części ostrożnie wydrążyć gniazdo nasienne.
Przygotować nadzienie: rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić do ostudzenia, odcedzić. W misce połączyć odcedzone rodzynki, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową i cukier, zamieszać.
Wydrążone jabłka wypełnić nadzieniem, każde nakryć kapeluszem z przekrojonego jabłka. Przygotować naczynie żaroodporne, wysmarować je masłem, przełożyć do niego nadziane jabłka. Piec w gorącym piekarniku 15-20 minut. Po ostudzeniu wyłożyć na półmisek, oblać bitą śmietaną, posypać pozostałymi bakaliami.
* Bakalie można zastąpić dżemem, konfiturami wiśniowymi lub miodem.
Jabłka pieczone w pianie
Przygotować jabłka jak w poprzednim przepisie. Ubić pianę z 3 białek ½ szklanki cukru, przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Jabłka nadziane bakaliami zanurzyć w pianie, wstawić do gorącego piekarnika, zapiekać 15-20 minut. Po upieczeniu ostudzić, osypać startą czekoladą.