Znacie kibiny? To pieczone pierożki z ciasta, nadziewane siekanym mięsem z cebulą, rybami, grzybami lub przyrządzane na słodko. Wyróżniają się kształtem i są podawane na ciepło jako dodatek do bulionu lub barszczu czerwonego. Przepis na nie podało Koło Gospodyń Wiejskich „Bartkowe Baby” z Zagnańska.
Składniki na ciasto: 40 dag mąki pszennej, 20 dag masła, 2 łyżki śmietany (18-procentowej), ½ łyżeczki soli, 3 jajka.
Składniki na farsz: 70 dag mięsa wieprzowego (karkówki), cebula, 3 ząbki czosnku, 1 jajko do posmarowania pierogów, przyprawy: majeranek, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania: Mąkę, sól, masło, śmietanę i jajka wymieszać ze sobą i zagnieść ciasto. Wałkować i wykroić krążki o średnicy około 12 cm. Mięso zmielić, dodać zeszkloną, pokrojoną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem. Wycięte krążki nadziewać farszem, formować duże pierogi, ułożyć na stojąco na blaszce do pieczenia, smarować rozbełtanym jajkiem. Piec około 40 min. w temperaturze 180ºC. Podawać z rosołem, barszczem czerwonym lub same.
Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich „Bartkowe Baby”.