Pyszne ciasto czekoladowe z wiśniami. Przygotujesz je bardzo szybko

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Pixabay.pl


Czekoladowe ciasto z owocowym wsadem to klasyczny deser, serwowany niemal wszędzie. Jego przygotowanie nie zajmuje długo, a jest świetną propozycją, gdy chce się gwałtownie i niewielkim kosztem przyrządzić dużą blachę. Zobacz nasz sprawdzony przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami!

Jak zrobić szybkie i smaczne ciasto?

Tradycyjnie ciasto czekoladowe z wiśniowym wsadem jest przygotowywane z biszkoptu czekoladowego, który jest nasączony wiśniową nalewką i pokryty kremem z bitej śmietany z dodatkiem wiśni i czekolady. Wierzch ciasta często jest ozdobiony bitą śmietaną, kawałkami czekolady i wiśniami, więc wiele osób nie chce podejmować się przygotowania. Wymaga wykonania wielu kroków, dlatego mamy uproszczoną wersję. Nasz przepis to opcja zmodyfikowana, w której nie trzeba martwić się bitą śmietaną, a wystarczy połączyć kilka składników. Sekret polega na wilgotnym i czekoladowym wnętrzu, czyli kwintesencji dobrego ciasta. Sprawdź, jak je przygotować!

Pixabay.pl

Przepis na pyszne ciasto czekoladowe z wiśniami:

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka wiśni (świeżych lub mrożonych)

Sposób przygotowania:

Jak przygotować ciasto czekoladowe z wiśniami? Najlepiej zacząć od rozpuszczenia czekolady i masła w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Tak przygotowaną czekoladę należy odstawić do ostygnięcia, a w osobnej misce ubić jajka z cukrem na jasną i puszystą masę.

Dodaj przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną i wymieszaj wszystko dokładnie, a potem połącz z przestudzoną masą czekoladową oraz mlekiem i wymieszaj składniki, aż do połączenia. Powstałą masę połącz z odsączonymi wiśniami i delikatnie wymieszaj, a następnie przygotowane ciasto wlej do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy.

Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40-45 minut, a następnie wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Teraz możesz podać ciasto czekoladowe z wiśniami posypane cukrem pudrem lub polane lukrem czekoladowym.

Smacznego!

Idź do oryginalnego materiału