Cygańska kultura jest fascynująca a jednocześnie nieco niepokojąca. Wędrowny styl życia, muzyka, taniec, śpiew, wróżby – to wszystko jest dla nas obce, ale przez to też pociągające. Również kuchnia romska jest wyjątkowa i budzi wiele pytań. Zastanawiamy się np., czy Cyganie jedzą jeże i w ogóle, co jedzą Cyganie. Poniżej spróbujemy przybliżyć ten temat. Zupa cygańska to z pewnością coś, co zwraca naszą uwagę.
Czym charakteryzuje się kuchnia romska?
Tradycyjnie u Romów posiłki są przygotowywane przez kobiety. Cyganki w czasie gotowania obowiązuje szczególna czystość. Muszą one dbać o higienę kuchni i pożywienia. choćby mięso musi być myte w osobnych, specjalnie do tego przeznaczonych naczyniach. Wszystkie garnki z kolei zawsze czyszczone są do blasku.
W kulturze romskiej kobiety nie siadają z mężczyznami do stołu. Same posilają się dopiero wtedy, gdy męscy członkowie rodziny najedzą się i odejdą do swoich obowiązków.
Kuchnia cygańska jest mieszaniną różnego rodzaju wpływów. Ze względu na koczowniczy tryb życia Cyganie czerpali doświadczenia i zwyczaje od innych kultur, a szczególnie od tych z rejonu bałkańskiego.
Charakterystyczne dla kuchni cygańskiej są wyraziste smaki. Dania są ostro doprawiane, bogate w różnego rodzaju mięsa i paprykę. Posiłki są sycące i rozgrzewające. Bardzo często są to potrawy jednogarnkowe, które można było z łatwością przyrządzić w kociołku nad ogniskiem.
Co jedzą Cyganie? Osławiona zupa cygańska
Cyganie korzystają w swojej kuchni z produktów spożywczych, które są łatwo dostępne, które można było znaleźć lub upolować.
Najczęściej spotykaną potrawą w kuchni romskiej jest rosół i gotowana kura, ale też… gotowany jeż. Równie często Cyganie przyrządzają zupę z pokrzyw, a także barszcz zaprawiany kwasem mrówkowym, kwaśny barszcz wiśniowy z mięsem oraz dania grzybowe.
Kultura cygańska opiera się przede wszystkim na mięsie – drobiu, wieprzowinie, dziczyźnie. Zabronione jest za to jedzenie mięsa psiego i końskiego.
Jeśli chodzi o alkohol, to Cyganie lubią piwo, wódkę i wino.
Adobe Stock
Zupa cygańska – przepis
Popularna wśród Romów jest zupa cygańska, którą można z łatwością zrobić samemu. Jest ona niezwykle treściwa, a jednocześnie tania i pyszna. Sprawdzi się ona szczególnie w chłodne dni.
Składniki:
- 1,5 l wody
- 5 skrzydełek z kurczaka
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- ½ selera
- kawałek pora
- 1 laska kiełbasy
- 200 g wędzonego boczku
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 4 ziemniaki
- 1 papryczka chili
- 150 ml śmietany 18 proc.
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- olej
- sól, pieprz, papryka ostra i słodka, majeranek, kurkuma, ziele angielskie, liście laurowe
Sposób przygotowania
Skrzydełka z kurczaka umieszczamy w garnku. Dodajemy marchewkę i pietruszkę pokrojone w słupki, selera pokrojonego w kostkę oraz pora w kawałku bądź pokrojonego w talarki. Do tego dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy wszystko wodą i zagotowujemy. Bulion gotujemy do momentu aż wszystko będzie miękkie, od czasu do czasu odszumowując.
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju do zeszklenia. Dodajemy do niej pokrojony w kostkę boczek oraz kiełbasę pokrojoną w plasterki. Podsmażamy do zrumienienia. Następnie dodajemy do tego ziemniaki pokrojone w kostkę i papryki pokrojone w paski. Podsmażamy do miękkości.
Bulion odcedzamy i łączymy w garnku z zawartością patelni. Doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Dodajemy śmietanę, rozprowadzając ją wcześniej w niewielkiej ilości zupy. Następnie robimy zasmażkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy do niego mąkę. Mieszamy aż masa zrobi się jednolita. Zagęszczamy zupę zasmażką. Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut.
Zupę cygańską podajemy ze świeżym pieczywem. Można posypać ją posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Autor: Halina Basek
Po sytym obiedzie z pewnością będziesz miał ochotę na pyszny deser. Wypróbuj nasz przepis na dietetyczne batoniki Bounty.