Pychotka kokosowa z ananasem

gotujzcukiereczkiem.pl 6 miesięcy temu

Ciasto Pychotka lub Pani Walewska to pyszne i bardzo znane ciasto z kuchni polskiej. Jedząc je naszła mnie myśl, iż takie ciasto super smakowałoby w wersji kokosowej z kremem ananasowym. Jak pomyślałam tak zrobiłam. Zamieniłam dżem porzeczkowy na brzoskwiniowy, zwykłą bezę na bezę kokosową, a krem budyniowy wzbogaciłam o dodatek ananasa z puszki. Nie muszę chyba pisać, iż ciasto wyszło przepyszne! Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" po kolejną słodką propozycję na świąteczny stół.

Pychotka kokosowa z ananasem

Ciasto ładnie się kroi. Ponieważ ma krem budyniowy to z pewnością postoi ładnie na świątecznym stole. Krem budyniowy przygotowałam całkowicie na mleku, ale można część mleka zastąpić zalewą z ananasa z puszki. Wówczas ten "ananasowy smaczek" będzie jeszcze bardziej wyczuwalny. Zamiast ananasa do kremu możesz dać także brzoskwinie czy mandarynki z puszki, a także świeże maliny.

Pychotka kokosowa z ananasem

Ciasto jest dość proste do przygotowania choć odrobinę pracochłonne. Aby kruchy spód z bezą nie złamał się podczas przekładania na ciasto to proponuję użyć dwie deski. Najpierw kruchy spód odwrócić na drugą deskę, delikatnie odkleić papier, znowu odwrócić przy pomocy desek i delikatnie zsunąć z deski na krem.

Pychotka kokosowa z ananasem

Powiem Wam szczerze, iż mam jeszcze w planach trzy wersje ciasta Pani Walewska: bez pieczenia, malinową (może z kokosowym kremem budyniowym - takim jak w cieście Rafaello) oraz kokosową z czerwoną porzeczką.

Więcej przepisów na ciasta kokosowe

  • Ananasowiec
  • Rafaello bez pieczenia
  • Cappuccino z kokosem
  • Kremówka kokosowa

Pychotka kokosowa z ananasem

Połączenie kruchego ciasta z dżemem, słodziutką kokosową bezą i egzotycznym kremem budyniowym. To ciasto jest niebiańskie!

Ciasto Pychotka kokosowa z ananasem

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO:
  • 500g mąki pszennej,
  • 12g proszku do pieczenia,
  • 2 g soli,
  • 80g cukru pudru,
  • 200g zimnego masła,
  • 90g śmietany gęstej 18%,
  • 5 żółtek,
  • BEZA KOKOSOWA:
  • 5 białek,
  • 250g cukru,
  • 200g wiórek kokosowych,
  • DODATKOWO:
  • 300g dżemu brzoskwiniowego lub ananasowego,
  • KREM BUDYNIOWY Z ANANASEM:
  • 2 i 1/2 szklanki mleka,
  • 40 cukru,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 2 budynie śmietankowe (2*40g),
  • 1 łyżka mąki pszennej (10-15g),
  • 4 żółtka,
  • 250g masła,
  • 1 puszka ananasa

Przygotowanie:

Szklanka o pojemności 250ml.

KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka i kwaśną śmietanę. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma.

Ciasto dzielimy na 2 równe części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 20x30cm. Umieszczamy je w blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do lodówki do schłodzenia na 30-60 minut.

*Jeśli masz tylko jedną blaszkę to jedno z ciast umieść na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika bowiem ciasto będziemy piekli razem.

Przygotowanie kruchego ciasta

Po tym czasie ciasta wyjmujemy. Smarujemy oba ciasta równomiernie dżemem. Następnie wykładamy kokosową pianę bezową.

Przygotowujemy kruchy blat z bezą kokosową do pieczenia

Oba ciasta razem wkładamy do piekarnika i pieczemy razem w temperaturze 150 stopni, termoobieg około 40-45 minut.

Po upieczeniu ciasta całkowicie studzimy.

BEZA KOKOSOWA: Do miski wkładamy białka. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, łyżka po łyżce, i dokładnie i długo miksujemy po każdym dodaniu cukru (około 1-2 minuty). jeżeli cukier osiądzie nam na brzegu miski to zatrzymujemy mikser i cukier zgarniamy do środka. Łącznie białka ubijamy dobre kilkanaście minut.

Przygotowanie bezy kokosowej

Gdy już dodamy cały cukier to nasza piana powinna być sztywna, gęsta, błyszcząca. Pianę ubijamy jeszcze przez 2 minuty, aby się ustabilizowała. Wówczas dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy delikatnie szpatułką do dobrego połączenia, ale nie za długo. Pianę bezową wykładamy na kruchy spód posmarowany dżemem.

KREM BUDYNIOWY Z ANANASEM: Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby zmiękło. Masło wyjmujemy min. 2h wcześniej. Warto pokroić je w kostkę wówczas szybciej się ociepli.

Krem budyniowy z ananasem - przygotowanie

Do rondelka wlewamy 1 i 1/2 szklanki mleka. Zagotowujemy. Żółtka przekładamy do misy miksera, dodajemy oba rodzaje cukru i ucieramy mikserem przez około 5 minut. Powinniśmy otrzymać jasną i puszystą masę jajeczną. Dodajemy 1/2 szklanki mleka mąkę i budtnie. Miksujemy do dobrego połączenia. Tak rozrobioną mieszankę wlewamy na gotujące się mleko. Energicznie mieszamy i zagotowujemy. Powinniśmy otrzymać gęsty budyń. Budyń całkowicie studzimy. Najlepiej przykryć go folią spożywczą, aby nie zrobił się na nim kożuch.

*Aby wzbogacić jeszcze bardziej smak ciasta to część mleka można zastąpić sokiem z puszki z ananasa.

Krem budyniowy z ananasem - przygotowanie

Miękkie masło ucieramy mikserem na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy łyżka po łyżce budyń w krótkich odstępach czasu i dalej ucieramy. Otrzymamy delikatny krem. Po dodaniu budyniu nie miksujemy kremu zbyt długo, bo wtedy krem wyjdzie za luźny. Po zmiksowaniu z masłem krem powinien być gęsty. Do kremu dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa. Mieszamy. Kremem przekładamy blaty ciasta.

Kokosowe blaty ciasta przekładamy kremem

ZŁOŻENIE CIASTA: W foremce układamy pierwszy kruchy blat z bezą. Wykładamy krem budyniowy z ananasem. Układamy drugi kruchy blat z bezą. Lekko go dociskamy, aby przykleił się do kremu. Ciasto chowamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!

Pychotka kokosowa z ananasem

Jeśli przygotujesz ciasto Pychotka kokosowa z ananasem to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeżeli oznaczysz mnie również na Facebooku lub
:

#GotujZCukiereczkiem


Ananas Ciasta kokosowe Ciasta kruche Ciasta z kremem Ciasta z owocami


#budyń #Weekendowa Cukierenka #Wielkanoc #wiórki kokosowe #wypieki na maśle #żółtka

Idź do oryginalnego materiału