Puszysty piernik z powidłami

wielopokoleniowo.pl 1 rok temu

Zapraszam na niezwykle puszysty piernik z domowymi powidłami.


Puszysty piernik z powidłami


SKŁADNIKI (blaszka 24 x 28 cm)
- 4 jaja
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki miodu (użyłam miodu z mniszka lekarskiego)
- 1 szklanka domowych powideł (użyłam powideł zrobionych z małych, ogrodowych brzoskwini)
- 2 łyżeczki cynamonu

Żółtka dokładnie ucieram z cukrem, dodaję stopniowo miód, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, olej i powidła. Pianę ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana jest już gotowa, łączę ją z ciastem. Całość delikatnie mieszam i wylewam na blachę. Piekę ok. 50 minut w temp. ok. 185'C (góra-dół). Gotowe ciasto delikatnie posypuję cukrem pudrem.


Puszysty piernik z powidłami

SMACZNEGO!

* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u -
będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)


Idź do oryginalnego materiału