Puszyste ciasto ze śliwkami i kruszonką

gotujzcukiereczkiem.pl 1 miesiąc temu

Witajcie w "Weekendowej Cukierence" w ostatni weekend lipca. Pogoda jest dziś przepiękna. Spędzamy weekend nad jeziorem. Zadbałam także o słodki poczęstunek i dziś mojej rodzince serwuje pyszne i puszyste ciasto ze śliwkami. Powiem Wam, iż nieśmiało wchodzę w sezon śliwkowy. Przygotowałam już drożdżówki ze śliwkami, a dziś to ciasto. Wiosną ciasto to piekę z rabarbarem. Super sprawdzą się do niego każde sezonowe owoce. Jest mięciutkie i puchate. Robi się je dość sprawnie i przyjemnie.

Puszyste ciasto ze śliwkami i kruszonką

Kilka wskazówek, aby uzyskać idealne ciasto

  1. Dokładnie odmierz składniki. Używamy szklanki po pojemności 250ml.
  2. Użyj składników o temperaturze pokojowej tzn. jajka i masło wyjmij min. 2h wcześniej z lodówki i umieść na blacie, aby zdążyły się ocieplić.
  3. Po dodaniu suchych składników ciasto mieszaj krótko, na wolnych obrotach miksera.
  4. Dokładnie wysusz śliwki przed ułożeniem go na cieście.
  5. Gdyby ciasto zaczynało się spiekać to przykryj je folią.
  6. Nie przedłużaj czasu pieczenia, aby ciasta nie wysuszać. Piecz do suchego patyczka. W zależności od piekarnika ciasto może się piec kilka minut dłużej lub krócej.

Puszyste ciasto ze śliwkami i kruszonką

Więcej przepisów na ciasta ze śliwkami:

  • Kruche z bezą
  • Maślankowe drożdżowe
  • Ucierane z kruszonką
  • Kokosowe

Puszyste ciasto ze śliwkami i kruszonką

Przepis jest na dużą blaszkę. Ciasto wychodzi przyjemnie puchate i mięciutkie. Pasuje do kawy i herbaty.

Puszyste ciasto ze śliwkami i kruszonką

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 250g masła,
  • 1 szklanka cukru (200g),
  • 5 jajek,
  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej (280g),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 budynie śmietankowe (2x40g),
  • 2 łyżki octu,
  • KRUSZONKA:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (120g),
  • 80g masła,
  • 6 łyżek cukru (60g),
  • 1 cukier wanilinowy,
  • DODATKOWO:
  • około 600g śliwek

PRZYGOTOWANIE:

Umyte i osuszone śliwki kroimy na połówki. Blaszkę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia.

Szklanka o pojemności 250ml.

KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło rozpuszczamy. Gdy lekko przestygnie to wlewamy je do suchych składników. Dłońmi formujemy kruszonkę. Kruszonkę przygotować najlepiej tuż przed rozpoczęciem miksowania masy maślanej.

Przygotowanie kruszonki

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i budyniem.

Przygotowanie ciasta ucieranego

Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstanie jasnej masy maślanej. Dodajemy stopniowo jajka, jedno po drugim. Ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy suche składniki i ocet. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.

Ciasto przekładamy do blaszki, wyrównujemy. Na cieście rozkładamy równomiernie śliwki, otwartą stroną do góry. Całość posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika. Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy. Można je dodatkowo polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Puszyste ciasto ze śliwkami i kruszonką

Jeśli przygotujesz ciasto ze śliwkami i kruszonką to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeżeli oznaczysz mnie również na Facebooku lub
:

#GotujZCukiereczkiem


Ciasta ucierane Ciasta z owocami Ciasta ze śliwkami Śliwki


#blaszka 25x35cm #budyń #jesień #lato #Weekendowa Cukierenka #wypieki na maśle

Idź do oryginalnego materiału