"Weekendowa Cukierenka" zaprasza dziś na puszyste ciasto z jabłkami zwieńczone chrupiącą kruszonką. Jest wspaniałe, maślane, mięciutkie i niezwykle puszyste. Pasuje do kawy i do herbaty.
Kilka wskazówek, aby uzyskać idealne ciasto
- Dokładnie odmierz składniki. Używamy szklanki po pojemności 250ml.
- Użyj składników o temperaturze pokojowej tzn. jajka i masło wyjmij min. 2h wcześniej z lodówki i umieść na blacie, aby zdążyły się ocieplić.
- Po dodaniu suchych składników ciasto mieszaj krótko, na wolnych obrotach miksera.
- Użyj jabłek, które świetnie sprawdzają się w wypiekach np. antoniówka, szara reneta.
- Gdyby ciasto zaczynało się spiekać to przykryj je folią.
- Nie przedłużaj czasu pieczenia, aby ciasta nie wysuszać. Piecz do suchego patyczka. W zależności od piekarnika ciasto może się piec kilka minut dłużej lub krócej.
Puszyste ciasto z jabłkami i kruszonką
Więcej przepisów na ciasta z jabłkami
- Najlepsza szarlotka
- Szarlotka szwajcarska
- Szarlotka ala biszkoptowa
- Proste ciasto z jabłkami na oleju
Puszyste ciasto z jabłkami i kruszonką
Przepis jest na dużą blaszkę. Ciasto wychodzi przyjemnie puchate i mięciutkie. Pasuje do kawy i herbaty.
Puszyste ciasto z jabłkami i kruszonką
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 250g masła,
- 1 szklanka cukru (200g),
- 5 jajek,
- 2 niepełne szklanki mąki pszennej (280g),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 budynie śmietankowe (2x40g),
- 2 łyżki octu,
- KRUSZONKA:
- 3/4 szklanki mąki pszennej (120g),
- 80g masła,
- 6 łyżek cukru (60g),
- 1 cukier wanilinowy,
- DODATKOWO:
- 5-6 jabłek
PRZYGOTOWANIE:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Blaszkę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia.
Szklanka o pojemności 250ml.
KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło rozpuszczamy. Gdy lekko przestygnie to wlewamy je do suchych składników. Dłońmi formujemy kruszonkę. Kruszonkę przygotować najlepiej tuż przed rozpoczęciem miksowania masy maślanej.
Przygotowanie kruszonki
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i budyniem.
Przygotowanie ciasta ucieranego
Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstanie jasnej masy maślanej. Dodajemy stopniowo jajka, jedno po drugim. Ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy suche składniki i ocet. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do blaszki, wyrównujemy. Na cieście rozkładamy równomiernie pokrojone jabłka. Całość posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika. Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy. Smacznego!
Puszyste ciasto z jabłkami i kruszonką