Puszyste ciasto jogurtowe – przepis ze spodem z herbatników
Liczba porcji: dla 8-10 osób.
Czas przygotowania: 25 minut + 70 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
Spód:
- 200 g herbatników,
- 100 g roztopionego masła.
Masa jogurtowa:
- 5 jaj,
- 100 g cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 2 budynie waniliowe albo 80 g mąki ziemniaczanej,
- 800 g gęstego jogurtu greckiego,
- 100 g oleju.
Jak zrobić puszyste ciasto jogurtowe?
Przygotowanie:
- Spód: ciasteczka miksujemy. Gdy będą dobrze rozkruszone, wlewamy masło i miksujemy raz jeszcze. Tak przygotowane ciasteczka wysypujemy na spód tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym i delikatnie uklepujemy, aby powstał równy spód.
- Wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do przestudzenia.
- Masa jogurtowa: żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (powinny podwoić objętość, stać się prawie białe i puszyste).
- Następnie dodajemy budynie w proszku albo mąkę ziemniaczaną.
- Delikatnie na najniższych obrotach raz jeszcze ubijamy, aby wszystko się połączyło.
- Kolejno dodajemy jogurty i olej. Delikatnie miksujemy.
- W osobnej misce ubijamy na sztywno białka, które następnie dodajemy do masy jogurtowej.
- Najlepiej zrobić to na trzy razy, aby masa nie wchłonęła od razu ubitych białek i nie straciła na puszystości.
- Masę jogurtową przelewamy do blachy z podpieczonym ciasteczkowym spodem.
- Wstawiamy na 70 minut do piekarnika nagrzanego do 160°C.
- Po tym czasie zostawiamy ciasto w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Kliknij w naszą galerię, aby zobaczyć sposób podania puszystego ciasta jogurtowego na spodzie z herbatników!
Przepisy kuchni kryzysowej
W książce „Menu kryzysowe” Paweł Płaczek zebrał tanie przepisy na dania obiadowe, zupy i desery. Wiele z nich uwzględnia nie tylko wykorzystanie łatwo dostępnych składników na każdą kieszeń, ale także wyraża ideę niemarnowania żywności. Szczególnie polecamy sięgnąć po:
- sałatkę z mortadeli,
- kotlety warzywne,
- wodzionkę.
Wiele proponowanych przepisów nawiązuje do przysmaków znanych z kuchni PRL-u lub potraw znanych regionalnie np.: proziaki z Podkarpacia.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Purple Book.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: