Puszysta, szybka babka na oleju. Pycha

wazne.net 1 tydzień temu

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:

  • półtorej szklanki - mąka pszenna
  • pół szklanki - mąka ziemniaczana
  • półtorej łyżeczki - proszek do pieczenia
  • 200 ml - olej
  • 0,75 szklanki - cukier
  • 1 - cukier waniliowy
  • 4 - duże jaja
  • 2 łyżeczki - aromat cytrynowy
  • starta skórka cytryny

Lukier i posypka:

  • pół szklanki - cukier puder
  • woda
  • 100 gramów - żurawina suszona
  • sok cytrynowy

Sposób przygotowania:

1. Ubicie przez około dziesięć minut jajek z dodatkiem cukru oraz cukru waniliowego, aż powstanie puszysta masa o podwójnej obiętości.

2. Powolne wlanie oleju podzielonego na kilka partii.

3. Dodanie aromatu oraz skórki z cytryny.

4. Dodanie obu mąk wymieszanych z proszkiem do pieczenia.

5. Wymieszanie używając łyżki, żeby składniki się połączyły.

6. Przelanie babki na formę wyłożoną papierem do pieczenia.

7. Pieczenie babki w 165 stopniach przez ok godzinę.

8. Wlanie powoli wody do cukru pudru żeby powstał gęsty lukier.

9. Polanie babki lukrem, posypanie jej żurawiną oraz pozostawienie aż zastygnie.

Idź do oryginalnego materiału