Pustaki – dziadoskie pierogi

radiokielce.pl 2 tygodni temu

„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” – książka opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została ona wydana w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Pustaki – dziadoskie pierogi

Tradycyjne potrawy kuchni świętokrzyskiej z okolic Jędrzejowa to proste i ubogie, ale jakże smakowite dania. Niektóre z nich pozostały tylko wspomnieniem, smakiem dzieciństwa pokolenia dzisiejszych 70-latków. Najpopularniejsze potrawy oparte są na trzech dostępnych w każdej kuchni składnikach: ziemniakach, mące i mleku.

Składniki:

Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka wody, 2 jajka.

Farsz: ok. 1,5 kg ziemniaków, 4 średnie cebule, 1 jajko, sól, pieprz.

Okrasa: słonina lub boczek na skwarki.

Sposób przygotowania: ZiemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) – gatunek rośliny należąc… More i cebulę obrać, zetrzeć razem na tarce. Ważne, aby potem je dobrze odcisnąć na gazie lub w czystej pielusze tetrowej tak, by z farszu nie wyciekał sok. Dodać jajko, 2-3 łyżki mąki pszennej, sól i pieprz. Rozwałkować ciasto pierogowe. Wzdłuż jednego brzegu (tak około 6-7 cm od końca) nakładać wałeczkiem farsz ziemniaczany, zawinąć ciastem, docisnąć dokładnie palcami tak, by się zlepiło. Odkroić cały pasek i przekrawać na kwadraciki. Wrzucać na gotującą się wodę. Gotować około 10 minut. Podawać kraszone skwarkami.

Przepis podała: Elżbieta Słaboszewska z Mierzyna.





Idź do oryginalnego materiału