
Ptasie mleczko to tak słynny deser, iż powinien mieć swój pomnik. Mało który naród go tak uwielbia jak Polacy. jeżeli też jesteś orędownikiem tego smakołyku, ale nie bardzo chcesz posmakować sklepowego wyrobu, zrób samodzielnie domową wersję – cała blacha ciasta z pewnością uspokoi twój apetyt. Ptasie mleczko z tego przepisu jest tak pyszne, iż nie będziesz chciał się nim dzielić.
Piankowe desery zachwycają lekkością i puszystością. Idealnie sprawdzą się latem – gdy podczas gorących dni nie mamy ochoty na ciężkie wypieki z kremami. Ciasto Ptasie mleczko powstaje gwałtownie i bez pieczenia. Za chwilę przekonasz się, iż białka i galaretka to niezwykle udany duet. Teraz masz okazję skosztować go w tym deserze. Nie musisz go wstawiać do piekarnika i czekać, aż się upiecze. Wystarczy, iż schłodzisz go w lodówce.
Przepis na Ptasie mleczko zaproponowała Pani Henia Foks – popularna blogerka kulinarna. Prowadzi swój kanał na YouTube i tam dzieli się swoimi pomysłami nie tylko na słodkości, ale i dania wytrawne.
Przepis na ptasie mleczko na biszkoptach
Składniki:
» podłużne biszkopty,
» galaretka w proszku – 2 opakowania np. o smaku truskawkowym,
» białka – 6 sztuk,
» pół szklanki cukru pudru – pół szklanki,
» starta czekolada.
Sposób przygotowania:
Obydwie galaretki rozpuść w szklance wrzątku i ostudź.
Białka z dodatkiem cukru ubijaj w misce na sztywną pianę.
Do piany dodawaj chłodną, ale przez cały czas płynną galaretkę i łącz mikserem na wolnych obrotach.
Na całym dnie blachy o wymiarach 17 cm x 27 cm rozłóż biszkopty. Przykryj je przyrządzoną masą.
Wierzch deseru posyp wiórkami czekolady i umieść go w chłodziarce na kilka godzin.