Łosoś z warzywami i słonecznikiem to propozycja dla miłośników ryb. Danie to zawitało u mnie całkiem niedawno i bardzo posmakowało całej rodzinie. Zawiera sporą dawkę kwasów omega 3 i dużo białka. Jest bardzo smaczne i daje poczucie sytości na dłużej. Zachęcam do spróbowania.
Składniki na 2 porcje:
- 340g pstrąga łososiowego
- pieprz cytrynowy
- 450g mieszanki warzyw u mnie bukiet warzyw
- 30g ziaren słonecznika
- łyżka oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- pól szklanki wody
- natka pietruszki do ozdoby
Wykonanie:
- Pstrąga nacieramy pieprzem cytrynowym i pieczemy w piekarniku w temp.180 stopni przez około 20 minut.
- Czosnek kroimy drobno i chwilę przesmażamy na maśle, dodajemy warzywa, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 10 minut.
- Podajemy z pieczoną rybą i posypujemy słonecznikiem i natką pietruszki.
Całość dostarcza 992 kcal, 77g białka, 65g tłuszczu, 19g węglowodanów.
1 porcja dostarcza 496kcal, 38g białka, 33g tłuszczu, 10g węglowodanów.