Pstrąg łososiowy z warzywami i słonecznikiem

dietetykaga.pl 2 lat temu

Łosoś z warzywami i słonecznikiem to propozycja dla miłośników ryb. Danie to zawitało u mnie całkiem niedawno i bardzo posmakowało całej rodzinie. Zawiera sporą dawkę kwasów omega 3 i dużo białka. Jest bardzo smaczne i daje poczucie sytości na dłużej. Zachęcam do spróbowania.

Składniki na 2 porcje:

  • 340g pstrąga łososiowego
  • pieprz cytrynowy
  • 450g mieszanki warzyw u mnie bukiet warzyw
  • 30g ziaren słonecznika
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • pól szklanki wody
  • natka pietruszki do ozdoby

Wykonanie:

  1. Pstrąga nacieramy pieprzem cytrynowym i pieczemy w piekarniku w temp.180 stopni przez około 20 minut.
  2. Czosnek kroimy drobno i chwilę przesmażamy na maśle, dodajemy warzywa, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 10 minut.
  3. Podajemy z pieczoną rybą i posypujemy słonecznikiem i natką pietruszki.

Całość dostarcza 992 kcal, 77g białka, 65g tłuszczu, 19g węglowodanów.

1 porcja dostarcza 496kcal, 38g białka, 33g tłuszczu, 10g węglowodanów.

Idź do oryginalnego materiału