Przysmaki z jabłkami. Co interesującego przygotować z ich udziałem?

styl.interia.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: Polsat


Jabłka najczęściej kojarzą nam się z szarlotką. Ewentualnie z innymi, słodkimi wypiekami. Warto jednak zdawać sobie sprawę, iż jabłka da się wykorzystać na więcej sposobów. Można dodawać je zarówno do potraw na słodko, jak i na słono. Dzisiaj kilka sprawdzonych przepisów, które z pewnością przypadną wam do gustu.


Pieczone jabłka


Na początku receptura na jabłka pieczone, które można serwować w formie deseru, ale też traktować jako dodatek do dania mięsnego. W przypadku drugiej opcji pomińcie po prostu bitą śmietanę.
Składniki:


4 jabłka80 g rodzynek4 łyżki brązowego cukru1 łyżeczka cynamonu4 zmielone goździki40 g masła1 szklanka soku pomarańczowego
Do dekoracji
bita śmietana
Opis przygotowania: Reklama
Z całych jabłek usunąć ogonki i gniazda nasienne. Płytko naciąć skórkę (dookoła), aby zapobiec pękaniu w czasie pieczenia. Do rodzynków dodać cukier, goździki i cynamon. Wymieszać i nadziać wydrążone jabłka. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać sokiem pomarańczowym. Na każde jabłko dać odrobinę masła, resztę wrzucić do soku. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 30-40 minut (w zależności od wielkości jabłek), od czasu do czasu polewając pomarańczowym "sosem". Wyjąć, wyłożyć na talerzyki, polać sokiem spod jabłek, udekorować bitą śmietaną. Podawać na ciepło.
Zobacz również: Dużo lepsza od tradycyjnej sałatki jarzynowej. Podaj na Wszystkich Świętych


Kaczka z jabłkami


Jednym z moich ulubionych połączeń kulinarnych jest kaczka oraz jabłka. Pycha! Poniżej dwie propozycje: kaczka faszerowana jabłkami oraz filety z kaczki z kluskami śląskimi i jabłkami.
Składniki:
1 kaczka½ łyżeczki pieprzu1 łyżka soli1 łyżka majeranku
Dodatkowo:
5 jabłek1½ łyżki soku z cytryny1 łyżka cukru1 łyżka majeranku
Nadzienie:
5 kwaśnych jabłek1 łyżka majeranku
Opis przygotowania:
Kaczą tuszkę natrzeć mieszanką soli, pieprzu i suszonego majeranku. Jabłka - najlepiej szare renety - obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ćwiartki. Przyprawić łyżką majeranku i włożyć do kaczego brzuszka. Tuszkę spiąć wykałaczkami i zasznurować bawełnianą nitką. Nicią związać też nóżki.Kaczuszkę ułożyć w wysmarowanej tłuszczem brytfannie i piec w piekarniku - ok. 2 godzin w temperaturze 180 st. C. Gdy kaczka ma już piękny złocisty kolor, przykryć foremkę pokrywką lub folią aluminiową. Po mniej więcej godzinie pieczenia wytapia się sporo aromatycznego tłuszczu. Jedną, najwyżej dwie łyżki płynnego smalcu przełożyć na patelnię i zabrać się za duszenie jabłek. Owoce pokroić najpierw na ćwiartki, następnie jeszcze na pół. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz, dodać sok z cytryny i cukier. Przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem (tarcie i ciepło dłoni wydobywa z niego cały aromat). Dusić pod przykryciem, aż jabłka zmiękną, ale się nie rozgotują.Upieczoną kaczkę podzielić na porcje. Podawać z duszonymi jabłkami.
Zobacz również: Przygotuj zamiast tradycyjnych frytek. Mniej kalorii, a świetny smak


Filety z kaczki z kluskami śląskimi z jabłkami


Składniki:
2 piersi kaczki ze skórągarść ziaren kolendrysól
Do podania:
kluski śląskie z jabłkiem
Sos:
garść śliwek węgierek150 ml wytrawnego czerwonego winakilka śliwek suszonych w dymie1 łyżka mioduszczypta ostrej papryki
Opis przygotowania:
Ziarna kolendry rozgnieść w moździerzu. Skórkę na kaczych piersiach naciąć, nie naruszając mięsa. Z obu stron oprószyć solą, od strony mięsa posypać młotkowaną kolendrą. Przełożyć do naczynia, przykryć i wstawić do lodówki na ½ godziny.Piersi ułożyć na suchej i zimnej patelni - skórą do dołu. Smażyć tak długo, aż wytopi się cały tłuszcz, po czym przełożyć na drugą stronę i smażyć przez kilka minut.Filety umieścić w naczyniu żaroodpornym - tym razem skórą do góry. Włożyć do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C, i piec przez 6-12 minut (co zależy od wielkości filetów).W tym czasie przygotować sos. Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić na patelnię z kaczym tłuszczem i dusić do miękkości. jeżeli tłuszczu jest zbyt dużo, nadmiar trzeba odlać. Po chwili wlać wino. Dorzucić suszone śliwki (wcześniej warto je namoczyć w wodzie). Trzymać na ogniu tak długo, aż alkohol odparuje. Posłodzić miodem. Przyprawić ostrą papryką.Po upieczeniu mięso odłożyć na 5 minut, by odpoczęło. Następnie pokroić w plastry. Ułożyć na talerzu. Podawać z kluskami śląskimi (przepis poniżej) oraz sosem śliwkowym.
Zobacz również: Racuchy będą smakować obłędnie. Dodaj szczyptę nieoczywistej przyprawy


Kluski śląskie z jabłkami


Składniki:
1 kg ziemniakówmąka ziemniaczanasól do gotowania1 miękkie jabłko
Opis przygotowania:
Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić.Ugnieść lub przecisnąć przez praskę. Podzielić na cztery części - jedną część wyjąć i ułożyć na pozostałych trzech. W puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Wyrobić. Uformować kluski, wkładając do każdej małą kosteczkę jabłka. W kluskach zrobić wgłębienia (palcem).Ugotować w osolonym wrzątku. Wyjąć na sito i przelać zimną wodą.


Pierogi z jabłkami


Nie może się obyć bez deseru z dodatkiem jabłek. Na sam koniec mam więc dla was przepis na pierogi z jabłkami.
Składniki:
250 g mąki1 jajko1 łyżka octu½ szklanki ciepłej wody1 łyżka masłaszczypta soli
Farsz:
1½ kg jabłek1 łyżeczka cynamonugarść rodzynków namoczonych w rumiegarść cukru trzcinowego
Ponadto:
2 łyżki masła¾ szklanki bułki tartej½ kostki masła do posmarowania ciasta
Sos:
½ l mlekalaska wanilii2 łyżki budyniu waniliowego2 łyżki cukru1 kieliszek rumu
Opis przygotowania:
Mąkę pszenną oraz razową wysypać na stolnicę - tak, by powstał kopczyk. Zrobić dołeczek, wlać gorącą wodę, wymieszać nożem i w ten sposób zaparzyć mąkę. Gdy powstaną kluski, znowu zrobić kopczyk, następnie dołeczek, a do dołeczka wybić jajko. Ponownie wymieszać nożem, po czym wyrobić rękoma. Gładkie ciasto zostawić na stolnicy pod przykryciem na ok. 15 minut (będzie się lepiej wałkować).Przygotować farsz jabłkowy. Owoce umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przyprawić cukrem i cynamonem. Wymieszać.Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość tak mniej więcej 3 mm. Wyciąć kwadraty, nałożyć farsz, złożyć na pół i skleić brzegi.Pierogi ugotować w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną, zostawić je w ukropie dosłownie na minutę, następnie przełożyć na moment do zimnej wody, odcedzić i od razu przesypać na talerz. Podawać z jogurtem naturalnym i cynamonem.
Sami widzicie - szarlotka to nie wszystko. Mimo iż przepisów na desery z jabłkami nie brakuje, to z powodzeniem można nimi “wzbogacać" potrawy na słono. Na co postawić? Wybór należy do was.
Idź do oryginalnego materiału