Kurczak na butelce to domowy sposób pieczenia, w którym całego kurczaka nakłada się pionowo na szklanej butelce (najczęściej po wodzie mineralnej lub piwie), a następnie piecze w piekarniku. Dzięki tej metodzie ciepło rozchodzi się po mięsie równomiernie, a para z wnętrza butelki dodatkowo nawilża mięso od środka. Efekt? Chrupiąca skórka, soczysty środek. Ten sposób pieczenia pozwala nam uzyskać bardzo aromatyczne danie.
REKLAMA
Zobacz wideo Qurrito z kurczakiem
Kurczak pieczony na butelce – czego potrzebujesz?
Do przygotowania kurczaka pieczonego na butelce nie potrzebujesz żadnych specjalnych sprzętów. Wystarczy:
1 cały kurczak (najlepiej o masie 1,5–2 kg)
szklana butelka (np. po wodzie, piwie lub winie)
przyprawy: sól, pieprz, papryka, majeranek, czosnek
odrobina oleju lub masła
blacha lub naczynie żaroodporne
Opcjonalnie możesz wlać do butelki wodę z ziołami lub piwo, by nieco wzbogacić smak.
Kurczak z piekarnika na butelce. Przygotowanie krok po kroku
Przygotowanie kurczaka na butelce rozpoczynamy od umycia i osuszenia mięsa. Następnie odcinamy nadmiar tłuszczu, jeżeli jest to niezbędne. Przyprawy mieszamy z olejem lub masłem tak, aby powstała marynata, którą następnie wcieramy w kurczaka – również pod jego skórą.
Butelkę napełniamy wodą z ziołami, bulionem lub piwem, mniej więcej do połowy jej wysokości. Następnie kurczaka nakładamy na butelkę i ustawiamy pionowo na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Musimy zadbać o to, aby butelka była stabilna przez cały czas pieczenia.
Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 1,5 godziny (czas zależy od wagi kurczaka). Podczas pieczenia kurczaka co jakiś czas polewamy wytopionym tłuszczem. Zabieg ten spowoduje, iż skórka będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Po upieczeniu kurczaka odstawiamy na około 10 minut.
Dlaczego kurczak na butelce to dobry wybór?
Kurczak na butelce z piekarnika to świetna opcja dla wszystkich, kto chce przygotować efektowne danie bez wielkiego wysiłku. Ten sposób pieczenia sprawia, iż mięso jest równomiernie wypieczone i soczyste, a skórka pięknie zarumieniona i chrupiąca. Do środka kurczaka możesz włożyć ząbki czosnku, cebulę lub gałązkę rozmarynu, co sprawi, iż aromat będzie jeszcze intensywniejszy.
Kurczaka na butelce z wodą warto wypróbować, jeżeli szukasz prostego, ale efektownego dania. To przepis, który nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, a daje doskonały rezultat. To jak, spróbujesz go przygotować na kolejny rodzinny obiad?
Zobacz też: To przyprawa "cenniejsza niż złoto", a i tak mało kto jej używa w kuchni






![Co grają w Multikinie w Krakowie 11 listopada?[REPERTUAR]](https://cowkrakowie.pl/wp-content/uploads/2025/11/multikino.jpg)





