Każdy ma swoje sposoby na szczelne zamykanie przetworów. Niektórzy do pasteryzacji korzystają ze zmywarek, gotują słoiki w dużych garnkach, a inni stosują inne, babcine metody, które doskonale się sprawdzają. Jeden z takich trików może zapewnić trwałość i świeżość przetworów przez wiele miesięcy, a do tego zaoszczędzi nam mnóstwo czasu.
REKLAMA
Zobacz wideo
Czas na przetwory! Jak przygotować kurki i czereśnie, zawekować słoiki i odkleić z nich etykiety?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jak zamknąć weki, żeby zawsze się udały? Wystarczy zastosować sprytny trik
Bez względu na to, jaką metodą planujesz zamykać przetwory w słoikach, zwróć uwagę na kilka ważnych kwestii i wykorzystaj jeden sprytny sposób. Dzięki temu znacznie zwiększysz szanse na to, iż zawartość weków zachowa świeżość na wiele miesięcy. Przede wszystkim musisz przygotować odpowiednie słoiki. Nie mogą być pęknięte i wyszczerbione. Podobnie jest z nakrętkami. Te powyginane oraz zardzewiałe lepiej wyrzucić do kosza. A to już naprawdę połowa sukcesu. Liczy się również odpowiednie zdezynfekowanie słoików oraz nakrętek, a do tego można sięgnąć między innymi po spirytus. Przepłucz nim słoiki, przetrzyj nakrętki, a po kilku chwilach będziesz mogła nalać do nich przetwory. Zanim jednak zamkniesz słoiki, przetrzyj ich rant odrobiną spirytusy, moment odczekaj i dopiero dokładnie zakręć. Dzięki temu dobrze się zamkną.
Jak zamknąć słoik na spirytus? To łatwa i skuteczna metoda przygotowywania weków
Nasze babcie stosowały też spirytus do pasteryzacji. Metoda ta jest szybka i skuteczna, ale warto przy niej być naprawdę ostrożnym, by się nie poparzyć. Jak zamknąć słoiki na spirytus? Do wyparzonych słoików wlej gorące przetwory, pozostawiając wolną przestrzeń o wysokości 2 cm. Na wierzch wlej pół łyżeczki spirytusu, podpal i poczekaj, aż płomień zacznie przygasać. Dopiero wtedy mocno zakręć słoik, a na koniec odstaw go nakrętką do dołu. Podczas spalania ze słoika zostanie usunięty tlen, a tym samym zminimalizujesz ryzyko gromadzenia się w przetworach pleśni i bakterii.