Przesoliłeś zupę? Nie martw się, każdy kucharz tak zaczyna. Tak ją naprawisz

g.pl 1 miesiąc temu
Dodanie zbyt dużej ilości soli do dania to jedna z najczęstszych kuchennych wpadek. Wystarczy chwila nieuwagi, aby potrawa utraciła walory smakowe i przyjemność płynącą z jej konsumowania. Na szczęście przesoloną zupę da się uratować.
Przesadzenie z ilością soli w zupie nie musi od razu oznaczać, iż danie nie nadaje się do spożycia. Istnieje kilka skutecznych sposobów na poprawę smaku, a wśród nich można wymienić m.in. rozcieńczenie zupy wodą lub bulionem (bez soli), dodatek ryżu (ma świetne adekwatności absorbujące) lub surowego ziemniaka. Dowiedz się, dlaczego ostatni z wymienionych sposobów jest skuteczny i kiedy warto go stosować.


REKLAMA


Zobacz wideo Wszyscy je wyrzucają, a to błąd. Z końcówek szparagów zrobisz najlepszą zupę


Zbyt słona zupa? Głowa do góry - uratujesz ją w mig!
Dodanie kawałka ziemniaka do zbyt słonej zupy to stara metoda, którą stosowały już nasze babcie. Czy wiesz, dlaczego ziemniak to naturalny "odsolacz" zupy? Wszystko za sprawą zawartej w warzywie skrobi, która potrafi wiązać wodę z rozpuszczoną w niej solą. Ziemniak wchłania część nadmiaru soli, dzięki czemu jesteśmy w stanie przywrócić daniu zbalansowany smak. Aby wykorzystać ten banalnie prosty trik w praktyce, wystarczy:


do przesolonej zupy wrzucić 2-3 ziemniaki pokrojone w duże kawałki
gotować pod przykryciem przez ok. 10-15 minut
wyjąć ziemniaki z zupy i skosztować dania


Powyższy patent sprawdzi się świetnie w przypadku dań lekko przesolonych. jeżeli zupa jest bardzo mocno słona, lepiej postawić na rozcieńczanie lub dodatkowe warzywa (np. marchew, seler, pietruszka), które podczas gotowania wchłoną część płynu wraz z solą.
Zobacz też: Sąsiadka podała kresowe ciasto do kawy. Całe osiedle było zachwycone jego smakiem
Idź do oryginalnego materiału