Przepisy opracowane przez MSM Mońki

kurier-nakielski.pl 2 miesięcy temu

Przedstawiamy kilka przepisów opracowanych przez MSM Mońki

Ciastka z wykorzystaniem masła

– 100g masła (w temperaturze pokojowej)

– 100g masła orzechowego (może być z kawałkami orzechów)

– 150g cukru trzcinowego

– 1 jajko (w temperaturze pokojowej)

– 20g cukru wanilinowego

– 200g mąki

– pół łyżeczki sody oczyszczonej

– pół łyżeczki proszku do pieczenia

– szczypta soli

– kawałki czekolady i orzechów

Masło zmieszać z masłem orzechowym oraz cukrem trzcinowym i ubijać kilka minut aż masa będzie puszysta. Następnie dodać jajko i cukier wanilinowy i ubijać kolejne 4-5 minut.

W drugiej misce przesiać mąkę pszenną i zmieszać z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Zmieszać suche składniki z mokrymi i zmiksować na jednolitą masę. Wsypać kawałki orzechów oraz czekolady. Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia i wykładać masę łyżką zachowując kilka centymetrów odstępu (masa rozejdzie się na boki podczas pieczenia).

Piec w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni Celsjusza przez około 15 minut, aż się lekko zarumienią.

Pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i czarnuszką

Ciasto na pierogi:

– 300g mąki pszennej

– 125 ml wrzącej wody

– jajko

– szczypta soli

– 20g masła

Nadzienie:

– 500g ziemniaków

– 300g serka topionego

– 100g cebuli

– sól, pieprz

– czarnuszka

Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle na złoty kolor. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Zmielić ugotowane ziemniaki z cebulką w maszynce do mięsa. Dodać serek topiony, sól pieprz i czarnuszkę. Dokładnie wymieszać.

Wszystkie składniki ciasta na pierogi wymieszać razem i zagnieść aż ciasto stanie się gładkie. Można to zrobić manualnie lub używając robota kuchennego.

Ciasto podzielić na 4 części i rozwałkować na cienki placek, można delikatnie podsypać stół mąką.

Wyciąć kółka szklanką lub pierścieniem kucharskim, delikatnie rozciągnąć ciasto w palcach i nałożyć łyżkę farszu. Złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. Układać na stolnicy podsypanej mąką.

W dużym garnku zagotować osoloną wodę i włożyć pierwszą partię pierogów. Jak woda zacznie znów wrzeć zmniejszyć ogień i gotować pierogi przez 2 minuty od momentu jak wypłyną na powierzchnię.

Ciasto z marcepanem i lukrem królewskim

Konfitura z czarnej porzeczki

Biszkopt

7 jajek w temp. Pokojowej

200g cukru

150g mąki pszennej

50g mąki ziemniaczanej

5g proszku do pieczenia

Rozdzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno i dodawać po łyżce cukier, cały czas ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści, a my otrzymamy gęstą pianę. Dodawać stopniowo żółtka, ubijać kolejne 5 minut. W oddzielnej misce przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Połączyć mokre składniki z suchymi i bardzo delikatnie wymieszać łyżką, aż składniki się połączą. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć masę. Piec przez 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Po ostudzeniu przekroić na 3 blaty.

Masa marcepanowa z mascarpone

200g migdałów (bez skrórek)

100g cukru pudru

3 łyżki likieru amaretto

100g mascarpone

Migdały miksować w melakserze na proszek, dodać cukier puder i ciągle miksować. Po około minucie dodać likier amaretto i miksować jeszcze minutę na pastę. Na końcu wymieszać ją z mascarpone.

Masa orzechowa

150g orzechów laskowych

50g cukru pudru

100g słodkiej śmietanki 36%

Cynamon

200g miękkiego masła

Zmielić orzechy i dodać śmietanę oraz cynamon. Wymieszać i odczekać 15-20 minut aż orzechy wchłoną śmietanę. Masło utrzeć z cukrem pudrem i zmieszać z masą orzechową.

Lukier królewski

1 białko z jaj

150g cukru pudru

5g soku z cytryny

Przesiany cukier puder dodać do białka i soku z cytryny. Miksować na niskich obrotach przez około 10 minut używając mieszadeł tak by nie napowietrzyć lukru.

Jeśli lukier jest zbyt rzadki dodać więcej cukru. Natomiast gdy zbyt gęsty można dodać kilka kropel wody.

Pierwszy blat biszkoptu nasączyć likierem amaretto zmieszanym z wodą. Przełożyć go masą marcepanową z mascarpone na to kolejny blat nasączony likierem, konfitura z czarnej porzeczki, masa orzechowa i przykryć ostatnim blatem biszkoptu. Całość przykryć lukrem i udekorować wedle uznania.

Przepisy autorstwa MSM Mońki

Idź do oryginalnego materiału